Jag heter Teresa, är mamma till tre små och kostrådgivare här på minbebis.com. Här bloggar jag om mat ur olika aspekter, men även om mycket annat. Om inget annat anges har jag själv tagit bilderna som publiceras här på bloggen. Vill du använda en bild, så fråga mig först genom att lämna en kommentar här på bloggen.

Add Comment Register

Hur påverkar snusning bebisen vid amning?

Hej, Jag skulle verkligen vilja veta vilken påverkan nikotin gör på en 3månaders bebis? Min fru snusar dagligen och jag har inbillat mig att detta skadar barnet och att han får ont i magen, stämmer detta? Vänliga hälsningar
Jonas
Svar
 
Hej Jonas!
 
Nikotinet går över i mjölken och till er bebis. På kort sikt har man sett (http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=8555) att nikotinet kan påverka barnets sömn. De bebisar som fick bröstmjölk med nikotin sov kortare tid under timmarna som följde efter amningen än de som fått nikotinfri mjölk.
 
I en “medicinsk kommentar” på samma tidning som länken kommer från kan man även läsa att nikotin kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd genom att bebisens egna larmsystem för syrebrist inte fungerar när den har nikotin i kroppen.
 
Om din fru snusar strax innan hon ammar er bebis kan nikotinet göra att bebisen reagerar negativt på olika sätt. Magont, som du frågar om, är just ett av de symtom jag läser kan drabba bebisen om bröstmjölken innehåller mycket nikotin. Här är en artikel om rökning och amning från universitetssjukhuset i Lund (det gäller ju då även för snusning och amning): http://www.skane.se/templates/page.aspx?id=224999 där du kan läsa mer.
 
Med andra ord tycker jag att din oro är befogad och din fru bör antingen sluta snusa medan hon ammar eller låta det gå så lång tid som möjligt mellan snusningen och amningen. Har hon svårt att avstå/sluta finns hjälp att få, tex här: http://www.slutarokalinjen.org/
 
Du är välkommen med fler frågor om detta eller någonting annat.
 
Vänliga hälsningar
/Alma – Teresa

2 reaktioner på ”Hur påverkar snusning bebisen vid amning?

  1. Det var nog det mest osäkra svar jag någonsin läst av någon som ska vara kostrådgivare. Du hänvisar bl a till en kommentar i en artikel du läst. En kommentar!

  2. Hej Lena.

    Ledsen att höra att du tycker svaret jag skrev var osäkert. Har du information i ämnet du tycker saknas och borde lyftas fram, så skriv här gärna igen och berätta så kan vi tillsammans se till att fler får tillgång till den.

    Jag förstår att det låter konstigt att hänvisa till något som kallas en kommentar och där kunde jag varit tydligare med vad jag menade. Kommentaren jag hänvisar till i svaret är alltså inte en kommentar som du och jag skriver nu. En medicinsk kommentar i läkartidningen är mer som ett inlägg/artikel av en sakkunnig.

    Tveka som sagt inte att höra av dig om du sitter på information i ämnet som du tycker borde lyftas fram och tveka inte heller att höra av dig igen om du ser någonting annat i det jag skrivit som du tycker ser konstigt ut. På så vis slipar vi tillsammans på informationen som ligger ute här så den blir så bra och korrekt som möjligt!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


två − 2 =