Jag heter Teresa, är mamma till tre små och kostrådgivare här på minbebis.com. Här bloggar jag om mat ur olika aspekter, men även om mycket annat. Om inget annat anges har jag själv tagit bilderna som publiceras här på bloggen. Vill du använda en bild, så fråga mig först genom att lämna en kommentar här på bloggen.

Add Comment Register

500 gram varje dag

image

500 gram frukt och grönt om dagen (se nedan) har väl de flesta hört att man gärna ska få i sig. Tog fram vågen för att kolla hur mycket det är egentligen.

Sen är det ju också en fråga om vilka grönsaker och frukter man väljer. Tomat, gurka och isbergssallad bidrar med nyttigheter, men inte lika mycket som till exempel morötter, spenat, paprika och broccoli. Folsyra, som är så viktigt för oss som vill få barn, är med barn eller ammar, finns i mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor, kikärtor, linser, frukt, bär och även i fullkornsprodukter och filmjölk.

Kopierar in en stycke om frukt och grönt från Livsmedelsverket, en länk till den fullständiga texten finns nedanför utdraget.

”Hur mycket är lagom att äta av frukt och grönsaker?

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna äter cirka500 gram frukt ochgrönsaker varje dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. En dagsranson kan till exempel vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Det är braom hälften av grönsakerna är ”grova”, som morötter,broccoli och vitkål och välj gärna både färskt ochfryst!

Variera gärna sorterna. Potatis räknas inte in i Livsmedelsverkets kostråd om frukt och grönt.

Ett halvt kilo frukt och grönt ger totalt cirka 250 kcal (1 050 kJ) och motsvarar ungefär 10 procent av en dags energibehov. Det täcker också i princip behovet av folat för kvinnor som planerar att bli eller redan är gravida.

För barn över 10 år och ungdomar gäller sammaråd som för vuxna, det vill säga 500gram frukt och grönt per dag.

Barn mellan fyra och tio år behöver ungefär 400 gram frukt och grönt per dag. Det kan vara tvåfrukter och två rejälanävar grönsaker. Det är bra om hälften av grönsakernaär grova, till exempel morötter, broccoli, bönor, blomkål, kålrot eller vitkål.

Det är bra om barn under fyra år också får frukt varje dag och grönsaker vid varje måltid.”

Länk till fullständig text om frukt och grönt på Livsmedelsverkets hemsida
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


7 + åtta =