Add Comment Register

Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur är toppenmat!

Fisk är en bra källa till bland annat omega-3-fetter, selen och D-vitamin. Här får du praktiska tips kring fisk som hjälper dig att äta fisk på ett sätt som är säkert för dig och din bebis i magen/vid bröstet. 

 

Vissa fiskar från vissa vatten innehåller onödigt höga halter miljögifter. Här (lägg in länk!) hittar du en lista över vilka fiskar och skaldjur du kan äta När du håller dig till Livsmedelsverkets rekommendationer kring fiskkonsumtion begränsar du mängden miljögifter du och din bebis får i dig. Detta gäller både vid graviditet och amning, eftersom miljögifterna även kan gå över i bröstmjölken. 

 

Almas generella rekommendationer

  • Välj ekologiskt odlad fisk eftersom den utgör ett mer miljövänligt alternativ. Den ekologiska fisken innehåller dessutom ofta mer nyttigheter (bland annat omega-3) än konventionellt uppfödd fisk. 
  • Ät gärna ”gravidsäker” (se vår Fisklista), fisk minst tre gånger i veckan. 
  • Variera mellan olika slags fisk, både fet och mager. Detta för att olika slags fisk lagrar olika slags miljögifter. 
  • Äter du av olika anledningar lite/sällan fet fisk (makrill, sill, sardiner, laxfiskar), så börja ta ett omega-3-tillskott. Gärna flytande, eftersom det då är lättare att känna om fiskoljan är härsken. 

Rå, gravad och rökt fisk

Sushi: 

 

På restaurang: välj gärna restauranger där du ser att de gör din rätt medan du väntar. 

I affären: undvik den inplastade sushi som ibland finns bland de färdiga lunchrätterna. 

Göra själv: köp fisken färsk och frys ned den i minst 3 dygn innan du äter den. Då dör eventuella fiskparasiter som kan finnas i fisken. Blir det fisk över kan du äta den 4 dagar framåt, men detta endast under förutsättning att du har 4 grader kallt i kylskåpet och att den inte legat framme i rumstemperatur någon längre tid. Då är det bättre att tillaga fisken när du vill äta den igen. Då dör eventuella bakterier och fisken blir säker för dig att äta. 

 

Gravad, kall- och varmrökt fisk:

 

På restaurang: fråga personalen om hur färsk fisken är. Använd ditt sunda förnuft vid bufféer och liknande och undvik den gravade/kallrökta fisken om den ser matt och glanslös ut och inte förvaras på isbädd. 

I affären: köp och ät inte lax från förpackningar som har mindre en vecka kvar till bäst-före-datum 

Göra själv: köp fisken färsk och frys ned den i minst 3 dygn innan du kallröker/gravar. Då dör eventuella fiskparasiter som kan finnas i fisken. Gravning tar ungefär 2-3 dagar i kylskåp. Efter det kan du äta den gravade fisken i ungefär 4 dagar. Egen kallrökt fisk kan du också spara och äta upp inom 4 dagar. Detta förutsatt att den inte varit ute i rumstemperatur i många timmar och att du har 4 grader kallt i kylskåpet. 

 

Du behöver inte frysa ned fisken först om du ska varmröka den. När fisken är färdigrökt gäller samma hållbarhet och ”regler” som med den gravade/kallrökta fisken. 

 

Skaldjur och rom

Skaldjur

Generellt: ät endast skaldjurets kött. Undvik inälvorna, kräft-/krabb”smör” eller hjärnorna och dyligt eftersom det mesta av miljögifterna samlas där. På restaurang: fråga personalen om hur färska skaldjuren är. Använd ditt sunda förnuft vid bufféer och liknande och undvik skaldjuren om de luktar ovanligt mycket eller känns ”mosiga” och/eller inte förvaras på isbädd. I affären: de flesta skaldjur du kan köpa i vanlig matbutik är kokta och går bra för dig att äta. Är du osäker, så fråga bara personalen. Göra själv: kokta skaldjur kan du spara och äta upp inom 4 dagar. Detta förutsatt att de inte varit ute i rumstemperatur i många timmar och att du har 4 grader kallt i kylskåpet. 

 

Rom

Om du köper romen över disk, så fråga hur färsk den är. Undvik den om de inte kan ge ett klart svar eller om den är mer än 3 dagar gammal. Rom från burk är ok att äta om den har mer än en vecka kvar till bäst-före-datum. 

”Fisklistan”

Följande fiskar kan du i princip äta hur ofta du vill, gärna 2-3 gånger i veckan. Eftersom olika slags miljögifter lagras i olika slags fisk (dioxiner lagras mest i fet fisk och kvicksilver mest i mager fisk) så är det bra att variera mellan olika sorter. Då minimerar du den redan lilla risk som finns att få onödigt höga halter i kroppen av något miljögift. 

 

All odlad fisk

Alaska pollock

Ansjovis

Blåmusslor

Fiskbullar

Fiskpinnar

Flundra/skrubbskädda

Hoki

Hummer

Kolja

Krabba, det vita köttet

Kräftor

Kummel

Lax och laxfiskar

Lutfisk

Makrill

Pangasiusmal

Pilgrimsmusslor

Räkor

Rödspätta 

Sardiner

Sej

Sik

Sill, även inlagd

Tilapia

Tonfisk på burk 

Torsk 

 

Följande fiskar kan du äta högst 2-3 gånger totalt per år:

Abborre

Gädda

Gös

Haj

Lake

Rocka

Svärdfisk

Stor hälleflundra (Hippoglossus 

hippoglossus)

Tonfisk, färsk/fryst

strömming (även surströmming)

Lax, öring från Östersjön, Vänern och Vättern

Röding från Vättern

 

Har du hittat en fisk som du undrar om du får äta som du inte hittar i dessa listor? Skriv till oss och fråga på info@fragaalma.se eller genom att använda kontaktformuläret på minbebis.com/kostblogg/om 

Varför dessa regler?!

Listeria: en bakterie som kan växa till sig i fisk (och andra livsmedel) till onödigt höga halter om den hanteras på felaktigt sätt och/eller är gammal. En listeriainfektion kan drabba fostret men är mycket, mycket ovanlig. 

 

Fiskparasiter: kan finnas i rå fisk och dör vid nedfrysning i tre dygn. En infektion orsakad av fiskparasiter drabbar ”bara dig” med magsjukesymtom och inte fostret. 

 

Miljögifter: om mamman får i sig höga halter miljögifter under graviditeten/amningen kan de gå över till fostret och skada det. Fostret kan bland annat få skador på sitt nervsystem.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× 1 = nio