Add Comment Register

Grönsaker och kryddor

Grönsaker och frukt innehåller massor av nyttigheter – det är bland annat genom dem som vi får i oss de viktiga antioxidanterna. Det finns olika typer av antioxidanter och de är alla nyttiga för oss på olika sätt. En färg på en grönsak/frukt motsvarar en slags antioxidant – ät därför så färgglatt som möjligt, då vet du att du får i dig många olika slags antioxidanter! 

Almas generella rekommendationer om grönsaker och kryddor

  • Välj gärna ekologiska grönsaker eftersom rester av bekämpningsmedel och dyligt mycket mer sällan påträffas hos dem än hos konventionellt odlade grönsaker/frukter. Vissa studier visar också att ekologiska grönsaker innehåller mer näringsämnen än konventionellt odlade. 
  • På skalen kan det finnas bakterier. Skölj därför dina grönsaker/frukter väl. 

Murklor, torkade kryddor, kanel och linfrön…

Murklor

Som gravid och ammande ska du undvika att äta murklor. Detta på grund av det gift som svampen innehåller – gyromitrin. Man kan få bort rätt mycket genom att koka eller torka den, men efter detta kan det fortfarande finnas onödigt mycket gift kvar i svampen. Detta gäller med allra största sannolikhet även murklor på burk. 

Torkade kryddor

Gravid som icke-gravid ska man passa sig för att äta överdrivna mängder av kryddor. Särskilt de som är torkade, eftersom man då lätt får i sig för mycket. Detta gäller inte minst kosttillskott med kapslar som innehåller koncentrerade former av kryddor. 

Kanel

Innehåller också ett ämne som är mindre bra i större mängder (kumarin). Olika sorters kanel innehåller olika mycket kumarin. Överdoserar man kanel kan levern påverkas negativt. Ät därför inte mer än 1 tsk mald kanel per dag. 

Krossade/malda linfrön

Välj hellre hela linfrön och håll dig till 1-2 matskedar per dag. Detta för att linfrön (och då i synnerhet krossade linfrön) innehåller ett ämne som i kroppen kan omvandlas till ett gift (cyanid). Om man äter mer än ett par matskedar krossade/malda linfrön om dagen under en längre period kan man påverkas negativt av detta gift. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


sex + = 8