Add Comment Register

Hur mycket ska jag äta av protein, fett, kolhydrater och grönsaker?

Tallriksmodellen

Vilken uppdelning mellan kolhydrater, protein och fett som vi mår bäst av är mycket individuell. Det bästa är att prova sig fram till en uppdelning som gör att du mår bra och känner dig pigg dagen igenom. Hur mycket du ska äta av vad kan även skilja sig från dag till dag: många känner att de mår bra av att äta mer kolhydrater de dagar de rör på sig mycket.

Många mår dock bra av att äta lite mindre kolhydrater – i synnerhet snabba kolhydrater som potatismos, vitt ris, vit pasta och vissa vita bröd som man helst ska äta mycket lite/ingenting alls av. Symtom på att man ätit för mycket snabba kolhydrater vid en måltid kan vara att man en liten tid efter måltiden känner sig konstigt hungrig igen eller att man drabbas av en stark trötthet. Känner du igen dig är det bra att öka mängden protein och särskilt grönsaker på tallriken – både råa och tillagade – och minska mängden kolhydrater. 

Efter en måltid ska du känna dig behagligt mätt, pigg och du ska ha en skön känsla i magen. Både direkt efter måltiden och ett par timmar efteråt. Då vet du att du har hittat rätt!
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× 4 = tjugo åtta