Add Comment Register

Hur mycket ska jag äta?

Det är mycket vanligt att man äter för stora måltider. Symtom på att man ätit för mycket kan exempelvis vara trötthet, hjärtklappning och dåsighet. Känner du igen dig kan du tjäna på att börja träna på att äta långsammare och lyssna in kroppens mättnadssignaler bättre. 

Äter du långsamt och tuggar maten väl hinner din kropp berätta när den är nöjd och inte behöver mer mat. Följ den känslan och ät aldrig mer eller mindre än den säger. Du behöver alltså inte räkna kalorier.

Aptiten kan sedan bli störd av olika anledningar. Här följer några exempel: – vissa ingredienser kan göra det svårare för kroppen att känna när den är mätt. Exempel på sådana ingredienser är socker och andra snabba kolhydrater, som potatismos, vitt bröd eller vit pasta. Undvik därför gärna dessa ingredienser/livsmedel i matlagningen så långt det går.

– ojämnt blodsocker kan göra det svårt att sluta äta eller göra att man går och småäter hela kvällarna. För att råda bot på ett ojämnt blodsocker kan det hjälpa att äta regelbundna måltider över dagen, eventuellt även lägga in mellanmål och undvika socker/snabba kolhydrater.

– oro, nedstämdhet eller stress kan också störa aptiten. Känner du att det kan gälla dig är du välkommen att ladda ner våra avslappningsövningar till din mp3-spelare och se om det kanske kan hjälpa dig att hitta tillbaka till lugnet igen.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× sex = 36