Add Comment Register

Kött

I kött finns bland annat bra med hemjärn, den form av järn som kroppen lättast tar upp. Här får du praktiska tips kring fisk som hjälper dig att äta fisk på ett sätt som är säkert för dig och din bebis i magen/vid bröstet. 

Almas generella rekommendationer om kött

  • Välj ekologiskt kött eftersom det utgör ett mer miljövänligt alternativ och det ekologiska köttet innehåller dessutom ofta mer nyttigheter (bland annat omega-3) än konventionellt uppfött kött. – Begränsa ditt intag av rött kött till 500 gram tillagat kött i veckan (vilket motsvarar 750 gram rått kött) eftersom man i studier sett att större mängder rött kött kan orsaka cancer i tjock- och ändtarm. 
  • Undvik processade charkvaror som korvar och pastejer. Detta eftersom man i studier har sett en möjlig koppling mellan processade charkvaror och olika typer av cancer. Detta i sin tur antagligen delvis beroende på charkvarornas innehåll av nitrit och nitrat. 

Välja och tillaga kött

På restaurang: beställ köttet “well done”. Nötkött kan du äta trots att det är lite rosa. Det är däremot mycket viktigt att lammkött är helt genomstekt. Undvik kallrökt, lufttorkat, gravat kött och leverrätter. Använd ditt sunda förnuft om övrigt kött och ät om du tycker att det smakar/luktar gott och ser färskt ut. 

 

I affären: Välj färskt kött som har minst en vecka kvar till bäst-före-datum. Kallrökt, lufttorkat och gravat kött kan du köpa och äta om det har minst en vecka kvar till bäst-före-datum och du först fryser ned köttet i minst tre dygn innan du äter det. All annan smörgåsmat, som tex skinka som är förpackad (vacuum eller inte spelar ingen roll) är ok att äta om förpackningen har minst en vecka kvar till bäst-före-datum. 

 

Göra själv: använd köttermometer när du tillagar kött. När köttets innertemperatur är 70 grader är det säkert att äta. Nötkött behöver bara komma upp till ca grader för att bli säkert. 

Varför dessa regler?!

Listeria/toxoplasma:

Listeria och toxoplasma är en bakterie respektive parasit som kan växa till sig i kött (och andra livsmedel) till onödigt höga halter om det hanteras på felaktigt sätt och/eller är gammalt. Toxoplasma finns naturligt i kött. Parasiten finns ofta i lammkött men mycket sällan i nötkött. En listeriainfektion/toxoplasmainfektion kan drabba fostret men är mycket, mycket ovanlig. 

 

A-vitamin

Lever ska du undvika helt eftersom den innehåller höga halter A-vitamin, vilket man misstänker kan ge upphov till fosterskador. Leverpastej går dock bra att äta med avseende på A-vitamin, det innehåller inte så mycket lever (vilket i sig kanske är lite anmärkningsvärt!). Tyvärr innehåller dock leverpastej ofta nitrit, vilket i vissa studier setts vara cancerframkallande.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


sju − = 2