Add Comment Register

Har min fråga fått svar?

Här hittar du de senaste svaren. Hittar du inte din fråga här kan du även leta i vårt frågearkiv. Där hittar du fler besvarade frågor sorterade på kategorier inom kost och välmående. Du kan även leta bland alla frågor & svar genom att skriva in sökord i sökrutan du hittar längst upp på denna sida till vänster.


Åter en fråga om ost under graviditeten

Hej jag har läst igenom hela bloggen men hittar inte svar på denna exakta frågan. Jag har hela tiden sedan jag fick veta att jag va gravid undvikit brieost och alla andra fantastiska mögelostar som gör livet värt att leva :) Nu är jag gravid i vecka 28 (!), häromdagen var jag i en ostaffär och skulle köpa hem en god ost till helgen, alltså vanlig hårdost. Expediten i affären frågade om jag skulle ha delikatessost eller hårdost, brieostarna låg där och glänste, men jag berättade att jag var gravid och därmed inte ”fick” äta brie och annan opastoriserad ost, och vet du vad hon sa då???!?!?! ”Vi har pastoriserad brieost och ett antal andra ostar, grönmögelost osv” Så min fråga till dig är, ÄR DETTA VERKLIGEN SANT!!! Finns det pastoriserade delikatessostar typ brie och mögelostar? och kan jag äta dem som gravid? För det är väl enbart pga. risk för listeria som kan finnas i opastoriserad ost som gör att man ej kan äta osten, eller är det ngt i möglet som är farligt? Tacksam för klartecken!

Svar

Hej!

Tyvärr måste jag göra dig besviken. Även fast mögelostarna är gjorda på pastöriserad mjölk bör du som gravid undvika dem. Läs mer på Livsmedelverkets sida om Listeria.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


//


Får jag som gravid äta kallrökt, norsk lax?

Hej! Jag bor i Spanien och brukar handla kallrokt norsk lax. Kan ja äta det som gravid?

Svar

Hej!

Enligt Livsmedelsverket går det bra som gravid att äta kallrökt lax under förutsättning att den är ”nyförpackad”. Vad det sen innebär i praktiken i fråga om hur många dagar efter förpackningsdatum säger de ingenting om (har frågat dem många, många gånger). Så där är det upp till en själv hur man tolkar det.

Efter du köpt hem fisken, så förvara den i kylskåp som gärna får hålla 4 grader kallt och ha den framme i rumstemperatur så lite som möjligt. Spara inte den öppnade förpackningen mer än ett par dagar.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Gravid och så sötsugen!

Hej! Jag är gravid i v 23 och är otroligt sötsugen, hela tiden! Vill inte få i mig för mycket ”tomma” kalorier så har ni några tips på vad man kan äta? hur är det med släta bullar och russin? Sen undrar jag över transfetter, kan man skada barnet genom att äta pommes frites eller chips någon gång ibland eller påverkas inte barnet av det? Försöker alltid undvika transfetter men ibland kan man ju inte låta bli! :-) Tack på förhand för ert svar!

Svar

Hej!

Sötsug kan vara otroligt starkt och svårt att motstå… Släta bullar och russin är kanske inte optimal mat näringsmässigt, men definitivt bättre än godis. Här får du några tips! Här kan du också läsa lite mer om godis och chips under graviditeten.

Pommes/chips någongång ibland kommer inte skada ditt barn, men det är bra att du begränsar ditt intag av den sortens mat så mycket du kan. Jättebra att du redan försöker undvika sådan mat.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Gravid och undrar hur smittsamt listeria är

Hej, Jag undrar hur smittsamt listeria är. Har ätit sallad som innehöll stora synliga bitar getost. Jag tog inte getostbitar, men de grönsaker jag åt kan ha varit i kontakt med/rört vid grönsakerna. Jag vet att salladen komponerades ett par minuter innan servering. Hur farligt är det? Jag ångrar att jag åt av salladen över huvudtaget.

Svar

Hej!

Åh, det är så jobbigt att sitta med en sådan där ångest. Jag tycker du ska släppa den, även fast jag vet att det är lättare sagt än gjort. Men risken är så liten från början att drabbas av en listeriainfektion. Och eftersom mängden bakterier du EVENTUELLT fick i dig är så liten minskar risken att du skulle drabbas av en infektion från mycket liten till minimal. Den gravida kroppen är känsligare för bakterier, men kan fortfarande klara av en liten mängd utan att du eller din bebis tar skada.

Kom ihåg att du kan äta alla ostar bara de hettats upp till minst 70 grader först (eller ”bubblande het” som man brukar säga). Het getost är inte helt fel… :)

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Får man äta svartsoppa när man är gravid?

Hej! I november ska jag äta gåsmiddag. Kan jag då äta svartsoppa? Mvh, Ylva

Svar

Hej Ylva!

Svartsoppa är vad jag förstår gjord på bland annat gåsens blod. Så länge den hettas upp ordentligt, vilket jag ser att soppan ska enligt de recept jag läser, så kan jag inte se att det ska vara några problem för dig att äta. Smaklig spis :)

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Hur få i sig omega3 som gravid vegetarian?

Hej! Jag är gravid och oroar mig för att jag inte får i mig omega3. Jag är vegetarian och äter inte fisk. Har inte tänkt på omega3 förut men har nu läst att det är viktigt att få i sig det när man är gravid. Hur ska jag göra? / Lisa

Svar

Hej Lisa!

Tre möjliga alternativ för dig som gravid att få i dig omega-3 är tex

– ägg (om du äter det),

– linfröolja/andra vegetabiliska källor till omega-3 som tex avocado, rapsolja och valnötter,

– algbaserade omega-3-tillskott.

Jag kopierar in delar av äldre svar på liknande fråga:

Vissa förespråkar linfröolja som ett alternativ till fisk/fiskolja. Det är lite oklart om man som gravid kan täcka sitt omega-3-behov med linfröolja, eftersom man inte riktigt vet hur mycket av den växtbaserade omega-3 (ALA) som finns i linfrön omvandlas till de viktiga omega-3-fettsyrorna EPA och DHA i kroppen. Men man har ju dock sett att denna omvandlig verkar vara lite mer effektiv hos gravida, ammande och andra med ett ökat behov av EPA och DHA. Sen är det ju det där med cyanogena glykosider som finns naturligt i linfrön och det har inte gjorts mer än en undersökning av innehållet av det i linfröolja, men den visade iallafall att den inte innehöll några höga halter av cyanogena glykosider. De på Livsmedelsverket skriver på sin sida att det mesta av de cyanogena glykosiderna antagligen blir kvar i “kakan” när oljan pressas.

Ägg (om du äter det) är en annan möjlig källa till omega-3. De kan innehålla allt från ca 100-380 mg DHA per 100 gram. Ett vanligt ägg väger ungefär 60 gram. Hur mycket ägg man som gravid behöver äta för att täcka sitt behov av omega-3 är svårt att svara på. Vissa hävdar att gravida kvinnor endast behöver tillskott på ca 200 mg DHA per dag, andra hävdar att det är bra att ta tillskott med betydligt mer DHA och EPA än så. Omega-3-frågan är verkligen klurig, för det finns så mycket olika åsikter bland de sakkunniga. Men ägg är helt klart en bra källa till omega-3 och det skadar dig inte på något sätt att äta ägg varje dag. Ägg till frukost är exempelvis toppen. Kanske en äggröra eller enkel omelett med grönsaker?

Men det finns ju nu några vegetariska alternativ till fiskolja – du kanske har hört om de alg-baserade omega-3-tillskotten? Det finns ett som heter VPure, som tyvärr innehåller Q10, som hittills inte kan rekommenderas för gravida eftersom man inte vet riktigt hur och om det kan påverka mamman och fostret (nu har det dock kommit ny forskning som visar att Q10 kan minska risken för havandeskapsförgitning, så kanske och förhoppningsvis kommer rekommendationerna kring Q10 under graviditeten att ändras snart). Utöver VPure finns det andra algbaserade omega-3-tillskott som du kan kolla upp om du vill: “omega zen 3″, “Joel Fuhrman’s DHA purity” och “Neuromins”. Jag har själv bara hört att de finns och inte kollat upp innehållet ordentligt. En av de saker du ska kolla är att de inte innhåller mer än 250 mcg jod per dygnsdos.

Det är bara att höra av dig igen om du tror att jag kan hjälpa dig mer med detta eller någonting annat!

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


 

Mat och kilon!

Hej! Jag upptäckte vid 4:e veckan att jag var gravid och har då helgen innan ätit middag med rött kött och rött vin. Har inte heller intagit folsyra under den tiden. Hur ska jag förhålla mig till det? Jag äter alltid nyttig mat= frukt varje dag, grönsaker till maten och allsidig kost med bra fördelning av protein, kolhydrater och fett. Grovt bröd osv. Men som de flesta andra så dyker det ner sötsaker som choklad och lösgodis. Nu är jag i vecka 6 och tar tabletter för gravid inköpta från hälsokostbutik och går långa promenader. Jag har gjort uppehåll från min vanliga träning, kickboxning, som innebär en del sparkar mot mage och kropp. Jag har då lagt på mig tre kilo på väldigt kort tid och hoppas det inte är någon större fara?! Röker inte och efter gravidtestet är jag även alkoholfri och följer även de riktlinjer som finns :)

Svar

Hej!

Du är absolut inte ensam om att ha ätit eller druckit någonting som kanske inte är helt önskvärt innan man vet att man är gravid. Jag tycker inte att du ska oroa dig. Så otroligt tidigt i graviditeten som du var vid middagen (ca vecka 3) är det inte ens säkert att ägget hunnit få någon koppling till ditt blod, då sker alltså heller ingen överföring av näring och ämnen från dig än.

Din kosthållning och dina rörelsevanor låter ju jättebra och det låter som ett klokt beslut att göra ett uppehåll från kickboxningen. Jättebra att du varken dricker eller röker.

Med vikten så är det ju lite klurigt, ett par kilon hit eller dit är svårt att uttala sig om – sådana små viktförändringar kan ju bero på när på dygnet man väger sig, hur mycket vätska och mat man har i kroppen osv. Men fortsätter din vikt att öka snabbt tycker jag att du ska ta kontakt med din barnmorska (om du blivit tilldelad någon än, annars ringer du bara till den barnmorskemottagning där du anmält dig) och bolla frågan med henne.

Lycka till nu och hör av dig om du kommer på fler frågor!

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Vitamintillskott under graviditeten?

Hej! Undrar om man bör äta vitamintillskott (förutom folsyra och sedan järn om det behövs) under graviditeten, eller om det bara är onödigt och kan skada. I så fall med vilka vitaminer, mutlivitamin eller endast ett fåtal? Vilket märke rekommenderar ni iså fall? Mvh Angelica

Svar

Hej Angelica!

Vi kan tyvärr inte rekommendera speciella märken. Under rubriken ”kosttillskott” i kostbloggen för gravida hittar du våra generella rekommendationer kring kosttillskott, samt mer information om vilka vitaminer man behöver mer av när man är gravid och var man hittar dem.

Hör sedan gärna av dig igen om du har fler frågor angående detta eller någonting annat!

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Hur kan jag äta bättre nu när jag är gravid? Fråga 2

Hej! Har precis fått reda på att jag och min sambo ska bli föräldrar (= Är 20 år gammal. Det jag undrar är: Jag är rätt dålig med maten, har alltid varit det. Äter frukost, och middag hemma. Och jobbar jag så är det lunch vid 12 tiden. Annars brukar jag inte äta något. Hur ska jag kunna få hjälp med att få i mig mer mat, nyttig och alla dessa vitaminer. Vill äta bra nu! Både för mig själv , och framför allt för den lille i magen. Snälla hjälp mig!! Är så rädd att barnet inte får i sig något. Kram LO

Svar

Hej LO!

Oavsett om du är gravid eller inte är det viktigt att ta hand om din kropp som är det viktigaste redskapet du äger, och att äta rätt kost i kombination med sömn och lite motion är det absolut bästa sättet att göra detta på.

Vi på Alma har tagit fram en mängd information för gravida gällande kost och välmående. Besök gärna kostbloggen där du finner samtlig information om vad som är viktigt att tänka på gällande kosten, vad du bör äta, hur mycket och varför.

Generellt sätt så är det viktigt att äta regelbundet dvs frukost, lunch och middag med 2-3 mellanmål däremellan. Du nämner att du ibland inte äter lunch, och detta är något som du bör se över.

Att bryta mönster är kanske det svåraste som finns, men det bästa är att börja med små steg. Som att du exemplevis sätter upp ett mål på att försöka äta lucnh varje dag till att börja med. Hör gärna av dig igen om du undrar något mer.

Varma Hälsningar

Alma, My


Kosttillskott när man är gravid?

Hej, jag är gravid och undrar om jag kan äta kosttillskott och i så fall vilka? Hela familjen tar D- vit.droppar från apoteket 3 droppar om dagen, undrar om jag kan fortsätta ta de även nu? Tacksam för svar?

Svar

Hej!

På kosttillskottets förpackning/i bipacksedeln ska du kunna läsa om du kan ta tillskottet när du är gravid eller inte. D-vitamindroppar går alldeles utmärkt att ta under graviditeten. Bestämmer du dig för att börja äta ett annat kosttillskott dessutom så kan du kolla om och isåfall hur mycket D-vitamin det innehåller, så du inte får i dig onödigt mycket av vitaminet. Vill du läsa mer om våra tankar kring kosttillskott under graviditeten är du välkommen att kika på artiklarna under rubriken ”kosttillskott” i kostbloggen. Där hittar du bland annat våra generella rekommendationer kring kosttillskott.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Får man äta munkar när man är gravid?

Hej undrar om det var okej att äta munkar som jag köpte på rimbo marknad när man är gravid.

Svar

Hej!

Så länge de inte hade legat framme i rumstemperatur mycket länge (många timmar) behöver du absolut inte oroa dig för de munkar du åt på marknaden.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Är mesost ok att äta när gravid?

Hej, det verkar ju finnas många om och men gällande ostar man får och inte får äta när man är gravid, pga. olika bakterier. Hur är det med s.k. mesost, dvs. hård getost? http://sv.wikipedia.org/wiki/Mesost Tacksam för svar! Mvh, Maria

Svar

Hej Maria!

Hård mesost ska inte vara några problem för dig som gravid att äta. Ät och njut :)

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Skadliga bakterier i sparad mat?

Hej! Jag vet att ris kan få bakterier i sig om det sparas på \”fel\” sätt, men är det bakterier som är extra skadliga för gravida? Om jag lagat en sojabönsgryta, med råris till, som jag sätter in i kylen så fort maten svalnat, då är det väl okej att värma upp och äta dagen efter? Likaså undrar jag kring ris i jul. Jag älskar risgrynsgröt och ris a la malta. Är det något som man ska vara extra försiktig med som gravid? Vänliga hälsningar, Elin

Svar

Hej Elin!

Ja, i all slags mat kan bakterier växa. Och ja, tyvärr är en av de bakterierna Listeria – en bakterie som kan gå över från mamman till fostret och i värsta fall skada det. Risken är dock mycket liten att man ska drabbas av en sådan infektion. Det är absolut ok att du värmer upp och äter mat du lagat dagen före. Det man brukar säga är att det är viktigt att kyla ned resterna så snabbt som möjligt. Det gör du lättast genom att lägga formen/kastrullen i kallt vattenbad. Sen ställer du in resterna i kylen, där du gärna får ha 4 grader kallt. Då minimerar du risken för att skadliga bakterier ska hinna växa till sig till onödigt höga halter. Dessa regler gäller för all mat, även de juliga risrätter du nämner :)

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Är det ok att äta lakrisal när man är gravid?

Jag undrar om man kan äta lakrisal under graviditeten. Jag har nämligen hört att lakris är fosterutdrivande och att man inte ska äta lakris då det ökar risken för missfall. Sen att man kan få högt blodtryck men jag äter aldrig mer än en rulle och de är på 25 gram. Tacksam för svar

Svar

Hej!

Jag har inte sett någon pålitlig information som säger att lakrits i måttliga mängder skulle vara fosterutdrivande eller öka risken för missfall. Det enda jag vet är att lakrits kan orsaka förhöjt blodtryck hos känsliga personer. Det är därför bra att inte äta mer än 50 gram lakrits per dag. En rulle lakrisal torde därför, i det avseendet, vara ok.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Hur kan jag äta bättre nu när jag är gravid?

Hej! Har precis fått reda på att jag och min sambo ska bli föräldrar (= Är 20 år gammal. Det jag undrar är : Jag är rätt dålig med maten, har alltid varit det. Äter frukost, och middag hemma. Och jobbar jag så är det lunch vid 12 tiden. Annars brukar jag inte äta något. Hur ska jag kunna få hjälp med att få i mig mer mat, nyttig och alla dessa vitaminer. Vill äta bra nu! Både för mig själv, och framför allt för den lille i magen. Snälla hjälp mig!! Är så rädd att barnet inte får i sig något. Kram LO

Svar

Hej LO!

Stort grattis till graviditeten!

Jag skulle råda dig att först läsa igenom minbebis matguide för gravida: http://www.minbebis.com/gravid_matguide.html. Där får du veta hur du bäst äter under graviditeten. Sen är det ju en annan sak att sätta det i praktiken. För hur du kan hitta motivationen till att driva igenom en förändring i hur du äter skulle jag vilja rekommendera dig att bolla din situation med min kollega My. Hon är expert på det här med coachning och har hand om frågor som berör välmående här på sidan. Du ställer en fråga till henne genom denna sida (antagligen samma sida du använde när du ställde denna fråga..?)

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Gravid med viktproblem

Hej! Jag är nu gravid i v 9 och har redan gått upp ca 3 kg. Har underfunktion i sköldkörteln och äter levaxin för det, och jag går alltid upp så mycket när jag är gravid. Min fråga är nu, vad kan jag tänka på förutom att inte äta godis och snabbmat. Finns det mat som är extra bra när ämnesomsättningen är långsam? Mvh Eva

Svar

Hej Eva!

Det finns de som hävdar att man på olika sätt och med olika livsmedel kan öka förbränningen, men de experter jag talat med om detta säger att den effekten egentligen är så gott som försumbar. Det som ger störst effekt är att äta bra mat på regelbundna tider och se till att integrera lagom mycket rörelse i sin vardag. Känner du att du skulle vilja ha fler konkreta tips kring hur du kan planera din mat över dagen – skriv igen! Så ska jag försöka hjälpa dig vidare :)

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Brieost och lakrits under graviditeten

Får man äta brie ost när man är gravid ? Sedan när det gäller lakrits speciellt då salt lakrits. Får man äta det? Såg spå forumet både att det var okej och inte okej. Blev lite osäker. //Mia

Svar

Hej Mia!

Brieost får du äta om du först hettar upp den till över 70 grader eller ”bubblande het”. Lakrits/saltlakrits är ok att äta, men inga större mängder. Du bör helst inte äta mer än 50 g lakrits per dag. Detta bland annat på grund av att lakrits kan orsaka högt blodtryck hos känsliga personer.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Gravid och undrar över toxoplasma

Hej! Jag undrar hur lätt toxoplasma kan smitta? Jag var på restaurang och åt en buffe som det fanns revbensspjäll på. Jag skar i det och jag tyckte att det så aningen rosa ut så jag åt det inte. Nu undrar jag om min kniv som jag skar med kan smitta den övriga maten om grissköttet skulle ha varit smittat? /Elin – Orolig blivande tvåbarnsmamma!

Svar

Hej Elin!

Enligt min vetskap ska du som gravid kunna klara av mindre mängder bakterier/parasiter utan att det leder till en infektion. Och mindre mängder rör det ju verkligen sig om i det fallet du beskriver. Risken är dessutom redan liten för att köttet ska ha innehållit levande toxoplasmaparasiter, eftersom de dör redan vid temperaturer över 65 grader. Vad jag vet kan kött ha kommit upp i sådana temperaturer trots att det fortfarande är lite rosa. Så kort och gott: jag tycker verkligen inte att du behöver oroa dig!

Vänliga hälsningar

/Alma – Teresa


Gravid och har ångest för det jag har ätit

Hej, jag har precis gått in i vecka 11 och känner nu att jag har varit för slarvig att följa kostrekomendationerna. Självklart har jag inte tagit en droppe alkohol eller tobak, men jag har ätit blodig biff två gånger och getost flera. Jag trodde inte att det var så farligt med blodiga biffar bara man inte åt det så ofta, men nu när jag kollar runt lite så ser jag att man absolut inte ska äta det. Vad gäller getost, som är min favorit, så hade jag läst att det var möggelost man skulle undvika, men nu ser jag att man inte heller ska äta getost. Jag är livrädd för att jag kan ha skadat mitt barn. Hur farligt är detta och behöver jag oroa mig och kolla upp detta på något sätt? Tack på förhand Marie

Svar

Hej Marie!

Din fråga om hur farligt det är och om du behöver oroa dig är mycket svår att svara på. Det enda jag kan säga är att risken är mycket liten att du ska drabbas av en listeria/toxoplasma-infektion. Men visst är det så som du säger, att det om man har riktig otur räcker med att man äter ett infekterat livsmedel en gång för att man själv ska bli infekterad. Symtomen på att man drabbats av en infektion är förvillande lika symtomen för förkylning/influensa och inkubationstiden (tiden från när du åt maten tills att eventuella symtom kommer) för toxoplasma är 2-3 veckor och listeria 3 till 70 dagar. Så det är inte helt lätt att själv förstå att man drabbats av en infektion, speciellt inte i dessa influensatider.

Jag vill ännu en gång säga att risken är mycket liten att drabbas av någon av dessa infektioner. Och har du haft katt någon gång i ditt liv är chansen stor att du redan är immun mot toxoplasmaparasiten. Men ta upp frågan med din barnmorska så kan ni gemensamt bestämma om du ska gå vidare med detta genom att kontakta din vårdcentral för eventuella provtagningar.

Kom sen ihåg att du kan fortsätta äta din getost, bara du först hettar upp den till ”bubblande het”.

Lycka till.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Stekt inlagd strömming under graviditeten?

Hej! Älskar stekt inlagd strömming… Vet att man inte ska äta strömming men sill och strömming är ju samma fisk men kommer från olika vatten. Är det okey att äta stekt inlagd sill men inte strömming?

Svar

Hej!

Ja, det är ok med inlagd sill men inte strömming. Precis som du säger är det på grund av att de fiskas i olika vatten. Sill från öppet hav och strömming från Östersjön, vars vatten generellt sett innehåller högre halt miljöföroreningar.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Kost under graviditeten – grönmögelost

Hej Fick provsmaka på keldas pastasås i affären. Upptäckte sedan att den innehöll grönmögelost. Kan detta vara farligt. Tack på förhand

Svar

Hej!

Var det en färdig sås (från pulver eller tetra) eller om såsen innehöll ”färsk” mögelost men hettats upp till över 70 grader (vilket är mycket troligt) behöver du inte oroa dig alls. Färdiga såser man kan köpa som pulver/i tetraförpackning eller mjukost med grönmögelostsmak är säkert för dig som gravid att äta. Och så fort ”färsk” mögelost och all annan ‘gravidförbjuden’ ost hettats upp till över 70 grader/bubblande het dör listeriabakterierna och den blir säker för dig som gravid att äta.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Kan kaffe verkligen minska fertiliteten?

Hej! En liten fråga, har hört att man ska sluta med kaffe drickandet när man försöker bli med barn. Stämmer det? Kan verkligen 2-3 koppar per dag göra att man inte skulle bli gravid? Tycker det låter konstigt, vore kul att hör en barnmorskas åsikt!

Svar

Hej!

Nu blev den här frågan vidarebefodrad till mig, som är kostrådgivare och inte barnmorska. Men detta är vad jag vet i ämnet: man har i vissa studier sett att koffein kan minska fertiliteten och sen när man är gravid även öka risken för missfall. Men detta är, som vanligt i forskarvärlden, inte helt okontroversiellt – det finns de som hävdar att detta inte stämmer. Troligen är det också mycket individuellt hur koffein påverkar kroppen.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa


Gravid och har ätit lufttorkad skinka i Spanien…

Hej! Har precis fått reda på att jag är gravid i v. 5+6. För några dagar sedan var jag i Spanien och åt då lufttorkad skinka, salami och mozzarella och är nu jätteorolig…vad bör jag göra? Mvh Anna

Svar

Hej Anna!

Jag fick just en liknande fråga från en annan blivande mamma och kopierar därför in delar av mitt svar till henne här:

Det enda jag kan säga är att risken är mycket liten att du ska drabbas av en listeria/toxoplasma-infektion. Symtomen på att man drabbats av en infektion är förvillande lika symtomen för förkylning/influensa och inkubationstiden (tiden från när du åt maten tills att eventuella symtom kommer) för toxoplasma är 2-3 veckor och listeria 3 till 70 dagar. Så det är inte helt lätt att själv förstå att man drabbats av en infektion, speciellt inte i dessa influensatider.

Jag vill ännu en gång säga att risken är mycket liten att drabbas av någon av dessa infektioner. Och har du haft katt någon gång i ditt liv är chansen stor att du redan är immun mot toxoplasmaparasiten. Men ta upp frågan med din barnmorska så kan ni gemensamt bestämma om du ska gå vidare med detta genom att kontakta din vårdcentral för eventuella provtagningar.

Lycka till.

Vänliga hälsningar,

/Alma – Teresa

Gravid och har ätit kycklinglever – hjälp!!

Blev bjuden på hemlagad potatismos med gräddstuvad kycklinglever och färska champinjoner till. Åt denna underbara rätt två dagar i rad innan jag insåg att de innehöll så mycket A-vitamin. Är gravid i vecka 22. Kan det ha skadat fostret och i så fall hur? Tacksam för svar. Orolig blivande mamma!
Svar:
Hej!
Vi har fått en snarlik fråga tidigare och jag kopierar därför in delar av mitt tidigare svar här nedan:
Ja, lever ska man som regel undvika under graviditeten och detta på grund av att lever ofta innehåller mycket A-vitamin vilket man sett kan ge upphov till fosterskador. Man har dock bara i ett fåtal fallbeskrivningar sett att höga doser syntetiskt A-vitamin kan ge dessa skador. Hur det ligger till med animaliskt/naturligt A-vitamin (den form som fanns i den lever du åt) är man inte helt på det klara med. Men för säkerhets skull avråder man gravida även från stora doser av detta slags A-vitamin. Att man någon enstaka gång äter lite mer animaliskt/naturligt A-vitamin än rekommenderat under graviditeten, som du gjorde den där dagen du åt din kycklinglever, bör som jag tolkar de böcker och sidor jag läser i/på inte innebära någon ökad risk för att din bebis får några skador. Din lever ska då kunna lagra överskottet (om leverns lagringskapacitet inte redan är överbelastad). Om du däremot ätit din kycklingleversallad varje dag hade det dock varit lite annorlunda.
Om det var mycket stora mängder kycklinglever du åt den där dagen och/eller du även ätit mycket lever innan detta eller om du vill dubbelkolla ovanstående svar med någon skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med din husläkare/vårdcentral, så kan de hjälpa dig vidare.
Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Noka diet under graviditet

Jag älskar att dricka noka, men mest bara för att det är gott och nyttigare än godis lr glass. Finns det skadliga ämnen i dieten för fostret eller kan jag fortsätta? Jag har upphört med Noka sedan jag fick veta min graviditet och saknar det ju. Jag är nu i vecka 12. Jag vet att det finns bättre innehåll i Noka med vitaminer än i glass. Dessutom har jag diabetes typ 2. Alla disskutionstrådar handlar mest om att det är för lite energi, men jag vill inte ha energi till mitt sötbegär, då duger maten. Men jag vill ha mer än mat. Har ni nåt tips och råd till mig eller får jag vara utan? mvh Josefine
Svar:
Hej Josefine!
Jag ögnar igenom innehållsförteckningen snabbt och ser då inte någonting som skulle vara direkt farligt för dig. Men aromer innehåller den ju och E-nummer som enligt min källa (e-nummer.dk) kan framkalla allergiska reaktioner hos känsliga personer. Jag hittar nu inte någon sida där de säger hur mycket vitaminer/mineraler man får i sig genom en portion, men det är en sak du också bör kolla upp. Se till att du inte hamnar långt över rekommendationerna för vitamin/mineralintag med att dricka noka, särskilt om du dessutom tar vitamineraltabletter varje dag. Exempelvis bör du undersöka att du inte totalt sett kommer upp över 1 mg A-vitamin per dag genom dessa shakes och dina eventuella andra kosttillskott.
Ett tips kan vara att istället för dessa noka-shakes göra egna shakes istället! Mixa yoghurt, banan och bär. Gott, utan några tillsatser och konstigheter och nästan lika snabbt fixat som att blanda ihop noka-shakarna.
Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Grapefruktjuice gör det lättare att bli gravid?

Hej! Det florerar ju en hel del tips om att grapefruktjuice skulle göra att det blir lättare att bli gravid. Jag undrar om det ligger någon vetenskaplig forskning bakom detta eller om det är mer \”husmorstips\”…? Funkar det, är det nyttigt så länge man håller sig till en måttlig konsumtion, eller böir kroppen \”försurad\”? Ha det bra /J.
Svar:
Jag tror det är lite mer ett husmorstips. Jag har aldrig sett någon studie på att detta verkligen skulle stämma. Däremot vet man att grapefrukt kan interagera med vissa läkemedel, så det är viktigt att läsa ordentligt på sin medicin om man nu tar någon. Men, nej, kroppen blir inte försurad – men som med allt annat så är det ändå bra att hålla sig till en måttlig konsumtion – precis som du själv också nämner.
Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Demivegetarian och gravid – får jag i mig nog med protein?

Hej! Jag undrar på om jag får i mej tillräckligt med proteiner. Jag är gravid (11:e veckan) och har mått illa under hela graviditeten. Detta gör att jag har svårt att få i mej viss mat. Jag äter fisk, ägg, mjölk och ost. Under min graviditet har jag dock haft problem med att få i mej ägg men försöker i stället att äta räkor och fisk men även soja- och qournprodukter. Jag äter något av detta ca en gång om dagen. Är detta för lite? Förövrigt äter jag mycket frukt och grönt. Tack på förhand! Vänligen Sara
Svar:
Hej Sara!
Nejdå, du behöver inte oroa dig över ditt proteinintag. Det är egentligen bara veganer som måste tänka till lite extra vad gäller protein. Demivegetarian som du är och äter mjölkprodukter, fisk, ägg när det funkar och soja/quornprodukter någon/några gånger om dagen behöver du absolut inte oroa dig. Du får i dig nog med protein! Håll ut med illamåendet, för de flesta avtar det efter 12:e veckan!
Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

 

 

 

 

 

Mat och kilon!

Hej! Jag upptäckte vid 4:e veckan att jag var gravid och har då helgen innan ätit middag med rött kött och rött vin. Har inte heller intagit folsyra under den tiden. Hur ska jag förhålla mig till det? Jag äter alltid nyttig mat= frukt varje dag, grönsaker till maten och allsidig kost med bra fördelning av protein, kolhydrater och fett. Grovt bröd osv. Men som de flesta andra så dyker det ner sötsaker som choklad och lösgodis. Nu är jag i vecka 6 och tar tabletter för gravid inköpta från hälsokostbutik och går långa promenader. Jag har gjort uppehåll från min vanliga träning, kickboxning, som innebär en del sparkar mot mage och kropp. Jag har då lagt på mig tre kilo på väldigt kort tid och hoppas det inte är någon större fara?! Röker inte och efter gravidtestet är jag även alkoholfri och följer även de riktlinjer som finns :)

Svar
Hej!
Du är absolut inte ensam om att ha ätit eller druckit någonting som kanske inte är helt önskvärt innan man vet att man är gravid. Jag tycker inte att du ska oroa dig. Så otroligt tidigt i graviditeten som du var vid middagen (ca vecka 3) är det inte ens säkert att ägget hunnit få någon koppling till ditt blod, då sker alltså heller ingen överföring av näring och ämnen från dig än.

Din kosthållning och dina rörelsevanor låter ju jättebra och det låter som ett klokt beslut att göra ett uppehåll från kickboxningen. Jättebra att du varken dricker eller röker.

Med vikten så är det ju lite klurigt, ett par kilon hit eller dit är svårt att uttala sig om – sådana små viktförändringar kan ju bero på när på dygnet man väger sig, hur mycket vätska och mat man har i kroppen osv. Men fortsätter din vikt att öka snabbt tycker jag att du ska ta kontakt med din barnmorska (om du blivit tilldelad någon än, annars ringer du bara till den barnmorskemottagning där du anmält dig) och bolla frågan med henne.

Lycka till nu och hör av dig om du kommer på fler frågor!

Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Hur kan jag äta bättre nu när jag är gravid? Fråga 2

Hej! Har precis fått reda på att jag och min sambo ska bli föräldrar (= Är 20 år gammal. Det jag undrar är: Jag är rätt dålig med maten, har alltid varit det. Äter frukost, och middag hemma. Och jobbar jag så är det lunch vid 12 tiden. Annars brukar jag inte äta något. Hur ska jag kunna få hjälp med att få i mig mer mat, nyttig och alla dessa vitaminer. Vill äta bra nu! Både för mig själv , och framför allt för den lille i magen. Snälla hjälp mig!! Är så rädd att barnet inte får i sig något. Kram LO

Svar
Hej LO!

Oavsett om du är gravid eller inte är det viktigt att ta hand om din kropp som är det viktigaste redskapet du äger, och att äta rätt kost i kombination med sömn och lite motion är det absolut bästa sättet att göra detta på.

Vi på Alma har tagit fram en mängd information för gravida gällande kost och välmående. Besök gärna kostbloggen där du finner samtlig information om vad som är viktigt att tänka på gällande kosten, vad du bör äta, hur mycket och varför.

Generellt sätt så är det viktigt att äta regelbundet dvs frukost, lunch och middag med 2-3 mellanmål däremellan. Du nämner att du ibland inte äter lunch, och detta är något som du bör se över.

Att bryta mönster är kanske det svåraste som finns, men det bästa är att börja med små steg. Som att du exemplevis sätter upp ett mål på att försöka äta lucnh varje dag till att börja med. Hör gärna av dig igen om du undrar något mer.

Varma Hälsningar
Alma, My

Vitamintillskott under graviditeten?

Hej! Undrar om man bör äta vitamintillskott (förutom folsyra och sedan järn om det behövs) under graviditeten, eller om det bara är onödigt och kan skada. I så fall med vilka vitaminer, mutlivitamin eller endast ett fåtal? Vilket märke rekommenderar ni iså fall? Mvh Angelica

Svar
Hej Angelica!

Vi kan tyvärr inte rekommendera speciella märken. Under rubriken ”kosttillskott” i kostbloggen för gravida hittar du våra generella rekommendationer kring kosttillskott, samt mer information om vilka vitaminer man behöver mer av när man är gravid och var man hittar dem.

Hör sedan gärna av dig igen om du har fler frågor angående detta eller någonting annat!

Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Brieost och lakrits under graviditeten

får man äta brie ost när man är gravid ? Sedan när det gäller lakrits speciellt då salt lakrits. Får man äta det? Såg spå forumet både att det var okej och inte okej. Blev lite osäker. //Mia
Svar:
Hej Mia!
Brieost får du äta om du först hettar upp den till över 70 grader eller ”bubblande het”. Lakrits/saltlakrits är ok att äta, men inga större mängder. Du bör helst inte äta mer än 50 g lakrits per dag. Detta bland annat på grund av att lakrits kan orsaka högt blodtryck hos känsliga personer.
Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Gravid och undrar över toxoplasma

Hej! Jag undrar hur lätt toxoplasma kan smitta? Jag var på restaurang och åt en buffe som det fanns revbensspjäll på. Jag skar i det och jag tyckte att det så aningen rosa ut så jag åt det inte. Nu undrar jag om min kniv som jag skar med kan smitta den övriga maten om grissköttet skulle ha varit smittat? /Elin – Orolig blivande tvåbarnsmamma!
Svar:
Hej Elin!
Enligt min vetskap ska du som gravid kunna klara av mindre mängder bakterier/parasiter utan att det leder till en infektion. Och mindre mängder rör det ju verkligen sig om i det fallet du beskriver. Risken är dessutom redan liten för att köttet ska ha innehållit levande toxoplasmaparasiter, eftersom de dör redan vid temperaturer över 65 grader. Vad jag vet kan kött ha kommit upp i sådana temperaturer trots att det fortfarande är lite rosa. Så kort och gott: jag tycker verkligen inte att du behöver oroa dig!
Vänliga hälsningar
/Alma – Teresa

Gravid och har ångest för det jag har ätit

Hej, jag har precis gått in i vecka 11 och känner nu att jag har varit för slarvig att följa kostrekomendationerna. Självklart har jag inte tagit en droppe alkohol eller tobak, men jag har ätit blodig biff två gånger och getost flera. Jag trodde inte att det var så farligt med blodiga biffar bara man inte åt det så ofta, men nu när jag kollar runt lite så ser jag att man absolut inte ska äta det. Vad gäller getost, som är min favorit, så hade jag läst att det var möggelost man skulle undvika, men nu ser jag att man inte heller ska äta getost. Jag är livrädd för att jag kan ha skadat mitt barn. Hur farligt är detta och behöver jag oroa mig och kolla upp detta på något sätt? Tack på förhand Marie
Svar:
Hej Marie!
Din fråga om hur farligt det är och om du behöver oroa dig är mycket svår att svara på. Det enda jag kan säga är att risken är mycket liten att du ska drabbas av en listeria/toxoplasma-infektion. Men visst är det så som du säger, att det om man har riktig otur räcker med att man äter ett infekterat livsmedel en gång för att man själv ska bli infekterad. Symtomen på att man drabbats av en infektion är förvillande lika symtomen för förkylning/influensa och inkubationstiden (tiden från när du åt maten tills att eventuella symtom kommer) för toxoplasma är 2-3 veckor och listeria 3 till 70 dagar. Så det är inte helt lätt att själv förstå att man drabbats av en infektion, speciellt inte i dessa influensatider.
Jag vill ännu en gång säga att risken är mycket liten att drabbas av någon av dessa infektioner. Och har du haft katt någon gång i ditt liv är chansen stor att du redan är immun mot toxoplasmaparasiten. Men ta upp frågan med din barnmorska så kan ni gemensamt bestämma om du ska gå vidare med detta genom att kontakta din vårdcentral för eventuella provtagningar.
Kom sen ihåg att du kan fortsätta äta din getost, bara du först hettar upp den till ”bubblande het”.
Lycka till.
Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Stekt inlagd strömming under graviditeten?

Hej! Älskar stekt inlagd strömming… Vet att man inte ska äta strömming men sill och strömming är ju samma fisk men kommer från olika vatten. Är det okey att äta stekt inlagd sill men inte strömming?

Svar:
Hej!
Ja, det är ok med inlagd sill men inte strömming. Precis som du säger är det på grund av att de fiskas i olika vatten. Sill från öppet hav och strömming från Östersjön, vars vatten generellt sett innehåller högre halt miljöföroreningar.
Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Kost under graviditeten – grönmögelost

Hej Fick provsmaka på keldas pastasås i affären. Upptäckte sedan att den innehöll grönmögelost. Kan detta vara farligt. Tack på förhand
Svar

Hej!

Var det en färdig sås (från pulver eller tetra) eller om såsen innehöll ”färsk” mögelost men hettats upp till över 70 grader (vilket är mycket troligt) behöver du inte oroa dig alls. Färdiga såser man kan köpa som pulver/i tetraförpackning eller mjukost med grönmögelostsmak är säkert för dig som gravid att äta. Och så fort ”färsk” mögelost och all annan ‘gravidförbjuden’ ost hettats upp till över 70 grader/bubblande het dör listeriabakterierna och den blir säker för dig som gravid att äta.

Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Kan kaffe verkligen minska fertiliteten?

Hej! En liten fråga, har hört att man ska sluta med kaffe drickandet när man försöker bli med barn. Stämmer det? Kan verkligen 2-3 koppar per dag göra att man inte skulle bli gravid? Tycker det låter konstigt, vore kul att hör en barnmorskas åsikt!

Svar

Hej!

Nu blev den här frågan vidarebefodrad till mig, som är kostrådgivare och inte barnmorska. Men detta är vad jag vet i ämnet: man har i vissa studier sett att koffein kan minska fertiliteten och sen när man är gravid även öka risken för missfall. Men detta är, som vanligt i forskarvärlden, inte helt okontroversiellt – det finns de som hävdar att detta inte stämmer. Troligen är det också mycket individuellt hur koffein påverkar kroppen.

Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

Gravid och har ätit lufttorkad skinka i Spanien…

Hej! Har precis fått reda på att jag är gravid i v. 5+6. För några dagar sedan var jag i Spanien och åt då lufttorkad skinka, salami och mozzarella och är nu jätteorolig…vad bör jag göra? Mvh Anna

Svar

Hej Anna!

Jag fick just en liknande fråga från en annan blivande mamma och kopierar därför in delar av mitt svar till henne här:

 
Det enda jag kan säga är att risken är mycket liten att du ska drabbas av en listeria/toxoplasma-infektion. Symtomen på att man drabbats av en infektion är förvillande lika symtomen för förkylning/influensa och inkubationstiden (tiden från när du åt maten tills att eventuella symtom kommer) för toxoplasma är 2-3 veckor och listeria 3 till 70 dagar. Så det är inte helt lätt att själv förstå att man drabbats av en infektion, speciellt inte i dessa influensatider.
Jag vill ännu en gång säga att risken är mycket liten att drabbas av någon av dessa infektioner. Och har du haft katt någon gång i ditt liv är chansen stor att du redan är immun mot toxoplasmaparasiten. Men ta upp frågan med din barnmorska så kan ni gemensamt bestämma om du ska gå vidare med detta genom att kontakta din vårdcentral för eventuella provtagningar.
Lycka till.
Vänliga hälsningar,
/Alma – Teresa

 

 

 

 

Hittar du inte din fråga här? I vårt frågearkiv hittar du alla frågor och svar sorterat på kategorier.

0 reaktioner på ”Har min fråga fått svar?
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


+ ett = 3