Add Comment Register

Självkänsla

Anledningen till att vi valde att ta med några ord om självkänsla, är dels för att en god självkänsla är något som är en förutsättning för att en människa skall kunna inse hans/hennes eget värde. Att inse sitt eget värde bidrar även till en ökad kontakt och förståelse med och till sig själv, vilket är extra viktigt till dig som är gravid. Dels för att din kropp kommer vara i stort behov av din uppmärksamhet för alla signaler den kommer att sända ut till dig, i form av mer sömn, mer energi, mer utav vissa näringsämnen och mer tid. Men också dels för att din kropp som gravid även kommer att påverkas rent hormonellt, vilket i sin tur påverkar din syn och känsla på dig själv och din kropp.

Idag finns det olika faktorer som kan påverka den kontakten. Exempel på detta är p-piller som hindrar oss från att bli gravida men hindrar även kvinnan från en naturlig ägglossning. Dessutom finns det en rad andra yttre faktorer som ständigt signalerar ut till oss hur vi skall känna, tycka och agera, att många kanske glömmer bort att fråga sig själva först. Att det fysiska och det själsliga i kroppen går hand i hand vet vi idag, då vår hjärna inte skiljer på dessa två begrepp. Det är alltså oerhört viktigt att kunna och vilja lyssna på sin kropp. Vi tror att en god självkänsla givetvis kan främja den kontakten.

Med denna mall vill vi få dig att börja fundera och fram för allt medvetandegöra din egen självkänsla. Hur stark är den? Vad säger den dig? Lyssnar du på den? Tror du på den?

Självförtroende/Självkänsla?

Om man slår upp ordet “självförtroende” i ordboken står det följande: “Stark tilltro till den egna personlighetens förmåga att prestera.” Det innebär att jag tror mig veta att jag kan få saker gjorda, uppnå mina mål och så vidare.

När vi slår upp ordet “självkänsla” i ordboken står det: “Medvetenhet om den egna personlighetens värde.” Det vill säga mitt eget värde i mina egna ögon eller hur det faktiskt känns att vara jag.

Hur vet man om man har en låg självkänsla?

En låg självkänsla kan yttra sig på flera sätt. Det kan exempelvis vara att inte våga ta någon plats alls i sociala sammanhang eller i livet över huvudtaget, eller att avstå från att säga sin åsikt, att ställa sig sist och göra allt för att inte dra till sig uppmärksamhet eller synas.

 

Vad händer i kroppen om man har en låg självkänsla?

Rent fysiskt så kan kroppen drabbas av utbrändhet, depression och ätstörningar av låg självkänsla, men det kan också bidra till isolation, dåliga sociala relationer, praktiska problem som ekonomi. Oftast är alla dessa symptom en form av en reflexion av hur du själv ser på dig själv. Det är alltså oerhört viktigt att tycka om sig själv, eller snarare acceptera den man är och inse värdet och betydelsen av det, men viktigast att man duger för sig själv.

 

Vad göra?

Givetvis finns det många som läser detta och känner igen sig i något av ovanstående symptom, och det är alldeles naturligt. En låg självkänsla kan ge sig till känna tydligare i vissa sammanhang en andra, och viktigast är kanske inte att försöka tycka om sig själv i alla lägen, för det kommer man inte att göra. En viktig riktlinje är att vara duktig på att påminna sig om vad man själv tycker om hos sig själv, vad man tycker man är bra på. Ju bättre man lär känna sig själv, vilket man gör genom att utsätta sig för jobbiga och roliga saker, så kommer även den insikten hjälpa till att undvika situationer som man redan innan vet man inte kommer att må bra av.

Som vi tidigare nämnde så skiljer inte hjärnan på det fysiska och psykiska, vilket vi ändå tycks göra. För vår hjärna är det ingen skillnad. Tränar man exempelvis styrketräning under en tid kommer både ens muskler och fysiska styrka att växa. Likaså funkar det med det psykiska (även om många inte tror det) det går alltså att träna. Kanske det är många gånger det som fattas i vår kunskap, att träning av alla de slag lär kroppen olika saker oavsett om de är fysiska eller psykiska. Tränar du dig själv på att varje dag intala dig själv om hur bra du tycker du är, för att just du är den du är, så kommer tro det eller ej att din kropp bli bättre på att känna så.

Det är alltså ingen tillfällighet att man idag blir bombarderad med alla möjliga böcker om hjälp till självhjälp när det kommer till självkänsla. Vad man en tycker om detta, så är det ändå ett sätt att medvetandegöra och lyfta fram vikten och betydelsen av själförtroende och självkänsla. Kanske är det just att medvetandegöra hur viktigt det faktiskt är som är nyckeln till många människors depressioner, beroenden och utbrändhet. Det är okej att lyssna på sin kropp!

Bra frågor att ställa till sig själv för att få igång tankar kring sig själv och sitt eget värde:

Försök att minnas vad du bäst tyckte om under din skoltid? Varför?

Vad är det som är bra med just dig?

Har du några speciella aktiviteter som är viktiga för dig hemma, i anknytning till ditt arbete eller på din fritid? Varför viktiga?

Vad upplever du som meningsfullt/värdefullt i ditt liv just nu? Varför?

Lycka till och va inte rädd för att sätta dig själv i fokus då och då…

LÄS OCKSÅ:
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


nio − = 1