Add Comment Register

Sömnen, stressen och självkänslan

maj 10th, 2009

Att skriva en artikel om sömn, stress och självkänsla kan nästan kännas som att ge sig ut i ett regn, där varje regndroppe är nya ideer,tankar, råd, rön om hur du ska leva, göra och bete dig på bästa sätt, som fullkommligt bara öser ner över dig. Min förhoppning och önskan är inte att bombardera dig med metoder du inte frågar efter utan min önskan och uppmuntran kommer i den mån det går kretsa kring att hela tiden utgå så mycket som möjligt från dig själv och ditt innersta, och därefter undersöka och registrera nya tankar och våga ifrågasätta och reflektera över dig själv, din självkänsla.

Sömn…Detta självklara fenomen har kanske ändå aldrig varit en så populär företeelse som nu. Hur har det blivit så? De flesta av oss skulle förmodligen svara att sömn idag är en bristvara då vi omger oss av allt mer aktiviteter och olika val som upptar vår vakenhet. Bra eller dåligt? Ja, det beror ju givetvis på vilket sätt den vakna tiden påverkar oss. En sak är i alla fall säkert och det är att sömnen är livsnödvändig och jag tror idag att många kanske glömmer bort eller snarare inte vet vilken påverkan sömnen faktiskt har på vårat välbefinnande.

Vad är viktigast; att äta, träna eller sova? Givetvis är detta en knasig fråga då alla dessa tre komponenter är oerhört viktiga, och speciellt tillsammans. Om man ändå var tvungen att gradera dem i någon form så skulle jag säga att sömnen är viktigast, sedan att äta och därefter att träna.

Sömnen är ju en inbyggd naturlig del i vår överlevnad som vi inte kan välja bort. Ändå så lider en oerhört stor mängd människor idag av sömnproblem. Dessa problem uppstår av en mängd olika faktorer och en av dessa faktorer brukar kallas för stress.

Stress är ett ord som idag används flitigt och man kan ibland undra vad stress egentligen är. Kan man se stress? kan man känna stress? Vad är stress för dig? Viktiga frågor som kan vara bra att först ställa sig om man misstänker att man lider av sin stress.

Sömnen och stressen är olika saker men kopplas ofta ihop med varandra och blir då inte alltid en så bra kombination.

Har du tankar, funderingar kring stress, sömn, eller självkänsla. Behöver du råd eller hanterbara verktyg så svarar jag på dina frågor samt erbjuder individuell rådgivning inom dessa områden.

Varma Hälsningar

My Samuelsson
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


tre × = 6