Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Folke 3 år

2015-02-11 @ 06:13

20120213-102847.jpg

Ja du Folke. På bilden ovan är du dryga dygnet. Det sägs att den som kommer sist in i en familj liksom hittar sin plats och tar sin roll, den som fattas. Du har verkligen armbågat dig in och i ärlighetens namn så kan jag liksom inte ens tänka hur vår familj hade varit utan dig. Älskade lillebror.

IMG_3433

Vi kan börja med dina smeknamn. Du var Folkisen som bebis, och så blev det på nått sätt Bilkisen, det säger jag och Tyra ofta. Jag har också kallat dig för bubben, men måste sluta med det efter att ha sett Morran & Tobias på SVT. Annars blir det mycket hjärtis också. Pappa kallar dig för Pelle Wille (Du heter ju också Per Wilhelm). Men ganska ofta så blir det PER WILHELM FOLKE! Högt! ofta ARGT! För du är en sån som man måste säga till ganska många gånger per dag. Kanske är vi lite för hårda mot dig ibland, men det är såhär vi gör för att uppfostra dig. Och du behöver en ganska stor dos av tillrättavisningar, men jag tycker att det funkar. Man vet att du har fattat när du skäms och springer iväg. När vi blir arga så gömmer du dig i tvättstugan eller under våran säng.

En vanlig morgon med dig innan man ska iväg till dagis kan te sig såhär:
– Du vaknar. Du gosar gosar gosar.
– Sen börjar dina kommandon. Mamma, gör det, mamma gör så. Jag vill ha det, Jag vill inte ha det. LYFT MIG! Jag KAN INTE (helt plötsligt) ta mig nerför trappen. JAG FRYSER! Jag måste kissa, NU! Jag tänker INTE äta frukost.
– Frukost klar. Du krånglar nån kvart innan du äter. Får du gröt vill du ha yoghurt. Får du rostmacka så vill du ha kall macka. Osv.
– Vi ska göra iordning oss. Mellan toabesöket och tandborstningen hinner du springa upp och gömma dig under sängen. Man måste hämta dig. Kämpa med tandborstning.
– Klä på sig. Mellan tandborstning och påklädning hinner du springa upp och gömma dig under sängen. Man hämtar dig. Man kämpar på med dina kläder.
– Här blir det oftast en farlig dötid på kanske 5-10 min medan man hjälper Tyra eller borstar sina egna tänder eller börjar packa ihop inför dagis. Får du några minuter sådär när du vet att vi ska iväg och du inte kan börja leka så kan lite vadsomhelst hända. Orkar inte ens rada upp de olika sakerna som du kan hitta på. Men det är mycket.
– Precis innan påklädning av ytterkläder brukar du försvinna. KURRAGÖMMA ropade du en morgon. Men du är alltid under våran säng. Man hämtar dig. Man får på en fleecetröja. Du springer iväg. Man hämtar dig. Du krånglar på dig overallen. Springer sen iväg. Man hämtar dig. På med skor, vantar, mössa, ut med dig.
TADAAA! Klara. Sen är det inga bekymmer att lämna dig på förskolan.

IMG_3460
Sommaravslutning på förskolan i juni 2014. Aldrig några tårar eller bekymmer att lämna dig, du är nog på förskola alldeles lagom mycket och efter en lång helg kan du längta lite efter kompisarna.

Men motsatsen till att man blir trött på dig är ju att man blir glad av dig. För det blir man. Trots att du sällan lyssnar när man ber dig om nått, så är du alltid annars en ganska hövlig kille. Du säger tack till allt, och förlåt. ”Tack mamma för smörgåsen”, ”Oj förlåt mamma” om du råkar tappa nått eller knuffa till en eller så. På julafton så frågade du så snällt när du fick se dina julklappar ”får jag öppna en julklapp nu?”. Du är en trevlig liten kille. ”Åh jag älskar dig” säger du ofta till din familj, inte bara mig och pappa och Tyra utan även andra delar av familjen. Du tar ju inget för givet på samma sätt som storasyster. Nu inför din födelsedag så har du varit så spänd på att det är bara DU som ska få paket, du kan inte riktigt fatta det. Du har velat ha ett kalas som Tyra också, och så sa vi till slut ja, och du blev så himla rörande glad för det där. Ett par kompisar från förskolan i en timme var här med sina föräldrar. Det var mysigt, och kul att lära känna några av dina kompisars föräldrar också. Vi känner Tyras kompisar och deras föräldrar mycket bättre än vad vi tagit oss tid till med dina kompisar. De som var här var Barbro, Wiola (och även storasyster Siw), Mille och Mia. Du hade valt nyckelpigor som tema och ni hade så skoj, första gången ni träffades utanför förskolan. Barbro och du är ju bra kompisar, och när vi skulle lämna inbjudningskortet hemma hos henne, och vi inte hade tid att stanna och leka, så blev du ledsen. Så vi ska absolut ordna så du får åka hem till henne en annan dag. Vi var så mycket bättre på det där med Tyra.

IMG_4383
Från ditt treårskalas med förskolekompisarna.

Storasyster Tyra är ju, needless to say, din stora stora förebild. Ni leker så himla bra ihop. Du fick ett lektält i julklapp. Och när ni leker så drar ni oftast det där tältet till vårat sovrum, och så börjar den stora leksaksparaden. Ni bär och bär och bär och bär leksaker och stolar från ditt rum till vårat rum. Jag frågade er VARFÖR ni alltid gör så, varför kan ni inte leka inne på ditt rum eller nere i lekrummet. Tyra svarade ”men erat rum är ju STÖRST mamma”. Rimligt och logiskt. Med Tyra så leker ni ofta att ni bygger ett hem, sen brukar du falla ur leken och hitta på lite egna saker. Ganska ofta är du ett djur, eller så är du på ridskola. Då tar du en käpphäst och rider runt helt enkelt. Du gillar också att flyga. Och du klättrar upp på bord, sängar och hyllor och kastar dig ut efter att du, varje gång, säger ”flyg fula fluga flyg”!. När man hämtar er på dagis så brukar du direkt fråga ”ska vi leka hemma Tyra”. Hon fräser nästan alltid NEJ ALDRIG men brukar i regel ångra sig när ni kommer hem. Förutom att göra hem så brukar ni fiska från trappan och så kan du ibland få sitta vid hennes skrivbord och så ”lär” hon dig pyssla.

IMG_9391
Första gången på slalomskidor var du precis inne på ditt tredje år, nyss fyllda 2 år. I år är du peppad till tusen inför fjällveckan eftersom att du vet att du ska, precis som storasyster, få gå på skidskola.

IMG_3672
Klättra emellan husen som Emil på Astrid Lindgrens Värld i juni 2014. Precis som Tyra så älskar du Astrid Lindgren. Pippi och Emil är favoriterna.

Du är en stor tjej. Så är det med det. Du får väl vara det då, du vill ju vara samma som Tyra. Det är mysigt att vara själv med dig, men du brukar alltid fråga när Tyra ska komma hem. När jag vabbade dig förra veckan så frågade du hela tiden när vi skulle hämta Tyra. Man får mer och mer tid själv med dig, Tyra är på kalas, på simning, leker med nån kompis. Du tycker säkert det är mysigt att få gå och fika med mamma och pappa själv och sådär. men lite synd tycker man om dig, för du vill ju också leka med kompis, du vill också gå på kalas och göra fiskdamm, du vill ju också bada i badhuset, du vill också gå på bio. Jag antar att det är livet som lillebror, och det är nog bara att inse att livet inte är rättvist. Du får tänka på att storasyster inte heller tycker att livet är rättvist. Ni har en tendens att endast se det som ni inte har eller inte får göra. Men när man tänker efter så gör ju vi vuxna det också. Ganska ofta det där klassiska ”men han har ju en blå klubba, det är ORÄTTVIST, jag fick ju en grön”.

IMG_3408
Ja, det syrran gör, det gör du även du. Man behöver ju inte övertala dig till att bli påskkärring direkt.

Favoriten är Pippi. Precis som Tyra i samma ålder. Du avgudar Pippi. Du vill ha allt med Pippi, se allt med Pippi, vara Pippi. Du kommer ihåg att du träffade Pippi i somras på Gotland, det pratar du fortfarande om. Även prinsessor och att dansa är en favorit. Frost gillar du. Du är bra på att lyssna när man hittar på saker med dig, som att baka och laga mat. Det gillar du verkligen. Och du lyssnar och gör som man säger, inget tramsande. Häller upp så fint, häller ut, rör runt. Lugnt och försiktigt. Annars är du mer en ”5 minutare”. Är du rastlös så gör du allt i några minuter innan du drar vidare till nästa sak. Först rita, sen pärlplattor, sen stämplar, sen leka med bilar, sen kulor, sen laga mat osv osv. Men du kan faktiskt fokusera och sitta still och göra saker också, men oftast hittar du det fokuset om man själv är med och är involverad och startar igång dig i nått. Sätter man sig med dig och Tyra vid ett bord och tar fram lite pysselgrejer och papper så kan även du sitta en bra stund och göra nått. Pärla halsband är en stor favorit, det gillar du verkligen. Och måla i målarbok.

IMG_4089
Du träffade faktiskt Pippi två gånger i somras, på Astrid Lindgrens Värld och på Kneippbyn på Gotland. Det här är från Gotland, jag tycker att, vad gäller just Pippigrejen, att Kneippbyn är bättre än ALV.

Du gillar också alla slags fordon. I födelsedagspresent får du ett par ”riktiga” arbetsfordon. Det kommer passa dig. Du gillar programmet Stora maskiner och älskar bilar som är just små bra kopior av stora maskiner, sådana man kan öppna alla dörrar och bakluckor på, och sådana man kan lasta in saker i. Du tar legobitar och lastar och håller på länge länge. Annars är det tågbana, klossar och duplo som är favoriter.

IMG_3763

Skridskor, åka skidor, cykla, hoppa studsmatta, hoppa och klättra i lekparker och bada tycker du om. Just nu hoppar du mycket från allt man kan hoppa från. Du är den late i familjen och gnäller gärna om du måste gå. Men övning ger färdighet, och bara man som vuxen kan hantera gnäll och bök så lär du dig alltmer att gå och ta dig fram för egen maskin du med. I sommar kommer allt ställas på sin spets då vi dels har tänkt att testa på att fjällvandra med er för första gången, och dels att det med stor säkerhet är goodbye till din vagn. När det blir vår kommer du cykla på balanscykeln överallt ändå. Du är besatt av pinnar och samlar ett par vart vi än går. Just nu behöver du två för att kunna leka att du ror din båt i vagnen. Har du ett par pinnar så är du ganska all set vad gäller aktivering ett tag. Det finns mycket man kan göra med pinnar.

IMG_4049

IMG_3900

IMG_4145

Sluta med blöja gjorde du förra året innan du fyllde två år, nappen slängde jag bort vid 1 år. Så det som är kvar är välling. Vi vill att du slutar med välling egentligen, men du har en tid kvar då vi är lite slappa och ger med oss. Det är bra med välling, men det är också en del skit i det, mycket saker som du egentligen inte behöver som äter tre mål mat om dagen. En kvällsmacka skulle räcka gott och väl. Men det är nästa sak på agendan vad gäller dig, välling. I sommar kommer vi inte resa med nån välling i packningen, bara så du vet. Du vägrar också förresten att sitta på potta eller tripptrapp stolen, så det är sålt det med. Du gör det du kan för att få vara stor.

Du är det av våra barn som sägs vara mest lik mig. Och så är det kanske. Även fast jag tycker att du är ganska lik pappa med vissa saker också, som det här med att bli tjurig och sur. Men i övrigt är du en ganska ”happy go lucky” typ av personlighet som sällan säger nej till något. Lite som mig. Mig kan man ju lyfta upp och sätta nästan vartsomhelst på jorden så kommer jag att anpassa mig efter ett par dar. Jag gillar miljöombyte och träffa nya människor, och det tror jag att även du gör och kommer göra. Kanske blir du min travelbuddy i framtiden och reser jorden runt med mig, när pappa och Tyra sitter och plockar stenar på en strand. Du är social och är gärna en liten teaterapa när vi får besök. Storasyster tycker nog att det här är ganska bra, för hon gillar att vara i bakgrunden, så vill du så får du all fokus. Och det vill du för det mesta.

IMG_3821

Det här är väl du nu när du är tre år. Jag har även frågat dig vad du vill bli när du blir stor, men svarar bara -vaddå? och ser helt oförstående ut. Så vi får lämna det till fyraårsdagen.Kommentera


1 + två =