Skaffa en egen blogg - Klicka här »       Logga in »      |      Diskutera i vårt forum      |      Hjälp med din blogg?      |     Senaste aktiviteter på minbebis.com:

Tyra 7 år

2016-10-12 @ 15:47


Oh my god! Det säger du typ hela tiden, och så säger väl jag med just nu. Herregud vad vi har en fin och underbar 7 åring. Vi är så stolta, malliga och och förtjusta i dig, lilla Tyramyra.

Tyra i september 2016

Eller liten och liten. Du är 129 cm lång, har 34 i skostorlek och väger 25 kg. För att vara född sist i din klass så märks ju inget av det. Du har ju alltid klättrat fort på den där tillväxtkurvan, och fortsätter med det även ditt sjunde år.

Och sedan senaste födelsedagen har det väl hänt ganska mycket. Du har bytt skola, hittat nya fritidsintressen, skaffat katt, fått fler och nya kompisar och gjort några roliga resor som du ofta återkommer till i minnet. Det är ingen hemlighet direkt att du redan nu längtar till skidsemester och utlandssemester. Du har bytt rosa och klänningar mot favoritplagget jeans och nya favoritfärger är blå och grönt.

På toppen av Idre fjäll i februari 2016. Jag fick blunda lite i de branta partierna i de röda backarna. Det är läskigt när du gasar på!


Du och jag på skridskor på Albysjön här hemma i februari 2016. 4 km var slingan och det var inga problem för dig.

Att du och jag delar en kärlek till speciellt vinteraktiviteter råder det inga tvivel om. Åka slalom och skridskor behöver man inte tjata på dig om. Det är lite av en av mina bästa stunder i livet (och läskigast, lite dödsångest varning på mamma tanten), någonsin, att få åka slalom med dig. Det är ett otroligt ”föräldra-moment” att tillsammans med ens barn dela en upplevelse ihop. Så känner jag när vi sitter och småpratar i en lift ihop och när du sedan hela tiden susar några meter framför mig på dina skidor. 

Hemma och myser en vårdag i maj 2016.


Sunwing Cala Bona Beach, Mallorca. Juni 2016

Vi testade charter i somras och jag är väl inte lika övertygad som er andra i familjen. Jag gör gärna en mer genuin resa med lite andra upplevelser än 2000 andra skandinaver, och det brukar bli som jag vill (eftersom jag planerar och bokar allt). Huvudsaken det finns en pool och är varmt. Din simning släppte rejält där på Mallorca i somras, och du går nu in i andra året med att simma i Tyresö Simsällskap, så du kan redan nu fler simsätt än mig. På julavslutning plussade du på med 5 nya märken, inklusive Simborgarmärket. Tror inte det finns så många fler märken nu förutom kilometermärken.

I väntan på simträning, cyklandes hem efter en orienteringsträning och så ridlektion på Stegsholms Gård på Gålö.

Förutom simning så är det orientering och friidrott som gäller. Friidrotten är väl den huvudsakliga idrottsföreningen som vi engagerar oss i och där du har kompisar. Simning går du ju i av rent livsviktiga orsaker, och vi tycker väl att minst en termin till i simklubben innan du själv får ta ett aktivt val. Men då har du fått med dig frisim/crawl, livräddning och bröst- och ryggsim på en ganska bra nivå, och det tycker vi är vettigt att kunna. Orientering är ju nått som vi gör ihop, mer en torsdagsgrej på kvällen istället för att hamna framför TV, och en skön början på helgen. Man får oerhörda mängder energi av att springa i skogen en timme, du är omöjlig att natta efter orienteringen. Dessutom så är det verkligen lite av din grej kombinationen karta, leta och springa i skogen.

I höstas anmälde vi dig och Folke till ridskola, mest för att ni ska kunna hantera hästar någotsånär. Både pappa och jag gillar ju att rida och vill gärna kunna göra lite sådana saker med er när vi är på semester. För mig och pappa har det varit rena lyxen att få några timmar att vandra utan er varannan söndag, dessutom i riktigt fint väder varje gång. Men nu tar vi en paus i själva ridskolan, nu kan du rida så pass säkert så vi kan hyra hästar nån helg och rida tillsammans. Ska du få börja ridskola på riktigt sen så kommer det vara upp till dig att tjata och be. 

Du är fortsatt oerhört fysiskt aktiv och har en oerhörd förmåga att kunna vara så sjukt fokuserad på nått länge, men samtidigt stundtals vara helt otroligt rastlös. Sitta still och äta mat är en omöjlighet. Du är stark och snabb och kan hänga, klättra, cykla och springa hur mycket och länge som helst. Och förutom att du simmar, friidrottar och orienterar så har du ju gympa 2 ggr i veckan. Så nog får du de där rekommenderade 3 timmar intensiv fysisk rörelse per dag utan problem. 

 På toppen av Städjan i Idre ( Sveriges sydligaste fjälltopp) i augusti 2016.

 Ringarna som det hängs och gungas i en hel del.

Men du behöver som sagt en hel del fysiska utmaningar och aktiviter för att må bra och vara på bra humör. Vi är ju i grunden en oerhört fysiskt aktiv familj som går, vandrar, cyklar och spenderar mycket av vår lediga tid utomhus. Men du behöver ännu mer och att köpa ett par ringar du kan hänga i var ett mycket lyckat köp.

 I somras gjorde vi ytterligare en fjällvandring och du sa så många gånger hur mycket du älskar det. Vi har samlat på många fina familjeminnen under våra vandringar, och det är ju något med att ha eoner av tid att lyssna och prata, storslagna naturupplevelser och ett sånt tydligt gemensamt mål (vart vi ska gå, vart vi ska sova och vart/hur maten ska ätas) som är helt oslagbart. I all sin enkelhet. Inget tjat om det ena eller det andra eftersom vi inte har med oss annat än livsnödvändigheter i väskorna, men märkligt nog så är det ungefär det som gör att ni verkar älska det. Många av våra vänner och bekanta tycker ju att det är jättekonstigt att vi väljer att spendera en semestervecka på sommaren i snålblåst och kyla i fjällen, men jag tror att man måste ha haft med sig det här med naturupplevelser och leva det enkla livet redan från barnsben för att uppskatta det. Desto mer viktigt känner vi att det är att vi gör det här redan från att ni är ganska små. Kanske har du gjort några vandringar själv med kompisar när du läser det här om 18 år?

Förutom skidåkningen så har jag ett annat speciellt minne. Det är efter att vi vandrat en hel dag i vind, regn och hagel uppe i Grövelsjön. Du har varit positiv hela vandringen, inte ett gnäll eller pip. Och vi kommer fram till fjällstationen och bokstavligen skalar av oss våra blöta skalkläder. Ömma fötter, trötta kroppar och så en bastu på det innan vi kryper in i tältet. Bättre än så blir det nog aldrig.


Numera så kan du sätta eller lägga dig i sängen på eget initiativ och läsa. På helgmorgnar så kan du ibland tända lampan och ligga och läsa i väntan på att vi andra ska vakna. Du är fortsatt mest morgonpigg i familjen.

Och så har du ju börjat första klass! Fröken (”mamma hon heter Carro och inte fröken”, rättar du mig jämt) beskriver dig som en mogen skolflicka och det är väl ingen överraskning direkt. Du älskar att läsa och skriva, och alla nya utmaningar i matte och engelska tar du dig an med stor entusiasm och även där briljerar du.

Vi valde att byta skola till första klass och det handlade om magkänsla. Du har en känslig personlighet och en av grejerna som ställde till det för dig i förra skolan tror vi var en kombination av många barn, mindre fysiskt utrymme lokalmässigt och ett ganska högt tempo. Du var ofta oerhört trött, nästan urlakad, i förskoleklass och du hade ångest över raster och att behöva gå ut. 

När personalen beskrev dig i skolan för oss så kände vi inte alls igen dig. Tyst och tillbakadragen. Tar ingen plats eller initiativ i klassen eller på fritids. Visst att du är blyg och försiktig till en början, men när du är trygg och bekväm så är du snarare flamsig, högljudd och ganska tongivande. 


Första dagen i nya skolan med nya ryggsäcken. Och vi fortsatte att cykla på morgonen tills snön kom, trots en liten mer omständig runda vad gäller dagis och skola.

Nåväl, vi bestämde oss redan runt påsk att du i ettan får börja om på ny kula. Och i en mindre skola och barngrupp. Eftersom du har det jobbigt med att byta vuxna så bestämde vi att det bästa var att gå klart förskoleklass så du slapp byta först personal i förskoleklass och sen till ettan igen. Skolan vi byter till ligger ju fortfarande i samma område, men det är en mindre skola i antalet barn mätt. Men skolan och skolgården var du ju redan rätt bekant med, och flertalet barn i årskursen. Vissa hade du ju redan gått på dagis med. Andra känt sedan du var bebis.

Vi hade ångest i somras, vad har vi gjort? Har vi gjort rätt? Men magkänslan vi fick i våras vid vårt första besök satt kvar till terminsstart, allt kändes bra direkt. Redan i somras så sa du faktiskt att det kändes bra eftersom det finns mycket mer att leka med på skolgården. Du klickade direkt med fröken, förlåt, med Carro. Och det tog inte många dagar innan du hade kompisar. 

Nu har du ett par som verkligen är bästisar, och i den nya skolan leker barnen mer blandat och sammanhållningen är starkare än vad jag upplevde i gamla skolan. På fritids är du alltid med barn från båda klasserna. Och vi har med oss kompisar hem från båda klasserna. Jag vet inte om det beror på att det är betydligt mindre antal barn totalt i de två klasserna, att man håller ihop mer. 

Oavsett så är du tryggare nu än någonsin, och när Carro säger att du är bland de mest aktiva i klassrummet så blir jag så lättad att man äntligen känner igen beskrivningen av dig. Ingen personal i nya skolan har hittills beskrivet dig som tyst och tillbakadragen. 

En av pedagogerna från dagis som känner dig utan och innan hade observerat dig i september på skolgården när hon var där i annat ärende. Hon sa att hon verkligen såg att du hade jätteroligt och upplevde att du var samma som på dagis. Du har ju alltid älskat att vara ute. Nu används rasterna till mycket kull-lekar och kurragömma, du har aldrig någonsin yppat att du inte gillar raster längre. Tvärtom, ni har så mycket för er utomhus att du längtar efter att gå ut.

Helt enkelt, du gillar skolan. Aldrig har det väl varit så enkelt att säga hej då på morgonen. Man märker så väl på dig när du trivs och tycker nått är roligt. Och det gör du verkligen. ”Mamma visst går tiden så fort” säger du ibland på fredagar. För andra kanske det är normalt men för oss är det första gången som du trivs med att vara utan oss.

Och så får vi inte glömma att du är storasyster. Ni två syskon är fortfarande oerhört tajta, och i somras var ni i stort endast i varandras sällskap under 8 veckor. På landet och semesterresor blir det ju så, men det verkar inte bekymra er. Tvärtom så blir ju ledigheterna verkligen en chans för er att kunna leka (och bråka) massor. Och det fanns dagar i somras när ni lekte ihop från tidig morgon till sen kväll, helt i er egen värld. Lite sorgligt med vardagen att ni inte hinner leka på samma sätt. Men det tar ni ju igen på loven. 

Tyra och nya familjemedlemmen Ella

Ja du Tyra. Vad mer vill du kanske veta om hur du är som nybliven sjuåring. Bestämd, ibland arg och glad inom loppet av sekunder, och oerhört noggrann med vad du har på dig. Du älskar att följa med och handla kläder, och att det är de äldre barnen du tar inspiration ifrån är uppenbart. Mycket medveten om vad som matchar och vad som hör ihop. Du var väldigt bestämd med att dina höstskor skulle vara knytskor, det tyckte du nog kändes väldigt vuxet. Man kan hänga med dig och verkligen lära sig en massa nya saker, är man själv med dig är du lite av en dröm att ha att göra med. Glad, positiv och full med bra idéer. Tillsammans med lillebror hamnar ni ofta i konflikt över vad som är rättvist och vem som är först, snabbast och störst.

Häromdagen så sa du att din favoritårstid är vinter, och det håller jag ju med om! Det finns ju så mycket kul att göra. Även att promenera till skolan är roligare i snö.

Leksaker har du aldrig lekt med och gör det inte nu heller. Du pysslar, bygger, skapar och leker rollekar (typ spioner) med lillebror. Du älskar att måla och rita och har ju i flera år varit bättre än mig på att rita. Vi har en del av vårt matsalsbord där det ständigt ligger papper och pennor så du bara kan hugga in när andan faller på. Du har en stor påse med återvinning (skräp!) som vi ständigt bråkar om. Du vägrar att göra dig av med saker som man kan bygga med! Annars så lyssnar du mycket på musik och gillar att dansa och sjunga och i present kommer du få en stereo (heter det ens så nuförtiden? Musikanläggning med blåtand så du kan ha Spotify). Bland favoriterna finns Laleh och Veronica Maggio, så framtiden ser ljus ut.

Du gillar pysselprogram på Barnkanalen och Wild Kids, men annars är du sällan intresserad av att se på film. Spela IPad gillar du, men det där försöker vi begränsa. Vi har ingen rutin på att sitta med IPad, utan det blir nån gång ibland när det passar. Vi har inte så många roliga spel heller nedladdat. Vi tar aldrig med skärmar på semester eller ute på landet, så ni är inte så beroende av det där ännu. Vi spelar istället periodvis otroligt mycket sällskapsspel. Som tur är ska ni få några nya i julklapp, jag är otroligt less på vissa spel. Men vi har börjat lära dig Ticket to Ride vilket är så himla kul. Pappa tror att du kommer bjuda på mer motstånd än vad jag gör i strategispel inom en snar framtid. Monopol längtar jag till att spela med dig!

Godis gillar du och lördagsgodiset är heligt. Stor lycka på Kolmården när vi var där på höstlovet och ni fick godis i honungsburkar i Bamses Värld.

Ditt 7-års kalas var som vanligt intensivt men roligt. Ni lekte hela havet stormar, limbo, pomperipossa och du hade själv tänkt ut en slags skattjakt där man letade efter en varsin symbol som du hade tänkt ut till varje kompis. Riktigt smart och riktigt lyckat också! Första kalaset utan fiskdamm.

Lek och bus på 7-års kalas

Saker du har önskat dig på din födelsedag är häftmassa, en prick till prick bok som heter Extreme Dot til Dot, ritpapper, pennor, såna där små rislampor till fönstret (blå, lila, grön), läppbalsam, radiostyrd bil (du behöver det till att göra en robot) och Lego Friends. Fast din önskelista inför jul och födelsedag är 3 sidor lång efter att ha sonderat alla leksakskataloger.

En av sakerna som dök upp på listan häromdagen var en likadan Trolls figur och målarbok som Malte i klassen har. Men det löste sig av sig själv tack vare McDonalds, har aldrig sett någon så glad över ett Happy Meal förut.Att vara stark och kunna göra fler armhävningar än Pappa är vad som är coolast i din värld. Och i ärlighetens namn är du oerhört stark och spänstig just nu. Det har du friidrotten och simningen att tacka för.

Nä, här får jag nog sluta innan det blir en hel novell. Hipp hipp hurra för dig på din dag! Älskade lilla Tyramyra.Kommentera


sex − 3 =