Inlägg från: Anonym (Larv) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Larv)

    Varför är många barn så ouppfostrade?

    Alltså jag fattar inte varför en värld där man kör över barn och lär barn att deras åsikter inte räknas alls verkar vara bättre för TS och många av er. 

    Det verkar ju som den värld ni växte upp i har gjort er till hårda, bittra vuxna i behov av att bli åtlydda. Det tyder ju på att den uppfostran ni fick knappast gav god effekt heller.

    Och ang mat, jo, som vuxen har man fasen önskekost jämfört med barn. Jag kan köpa min egen mat, jag kan välja. Jag tar med mat till jobbet som jag gillar. Jag får ta fram ketchupen ur kylen och ha på maten om jag vill. 

  • Anonym (Larv)
    Anonym (Håller med) skrev 2024-05-04 23:24:26 följande:

    Håller definitivt med. Arbetar på förskola och har arbetat med barn i snart 30 år. Ser en tydlig utveckling till det sämre med att inte hälsa, avbryta i samtal, skrika och låta för uppmärksamhet mm. "Men vill inte barnet hälsa ska det inte tvingas till det" heter det så fint. Tycker det hör till god uppfostran att hälsa. Om jag inte skulle hälsa på föräldrar och deras barn på morgonen när de kommer hade det direkt inkommit klagomål till rektorn. 


    Du ser inga andra skillnader mellan barn och vuxna? Mellan dig som är anställd för att ha ett visst uppförande och barnet som inte har något val än att vara där?
  • Anonym (Larv)
    LFF skrev 2024-05-04 21:27:29 följande:
    Vad som händer med de barn som har SÄ vid ransonering? De hamnar på sjukhus med sondmatning.

    "Man gör barnen en björntjänst när man inte får in dem i en breddad kost" Ja, med "normalkinkiga" barn är det så. Med varn med ätstörning så är all form av tvång runt mat av ondo. För att få ett SÄ-barn att äta måste tvånget bort. Men det är tydligen sjukt svårt att förstå för alla med normalstörda barn.

    Det finns ingen som är så glad som jag över att ha barn som aldrig trilskats med maten. För jag vet vilket helvete det är att tycka att mat är det vidrigaste påfund som kommits på. För att sociala sammanhang kretsar så sjukt mycket runt mat (och alkohol) och det går inte när man är ätstörd i form av SÄ. Jag har testat. Jag har haft turen att numera bara vara kräsen men vägen dit var inte rolig.
    Verkligen så. Alltså, vad som händer vid ransonering och krig med de som har diverse problem i samhället är ju att de får det sämst. Men att inte hjälpa dem i fredstid känns som en bisarr väg att vandra.

    Har ju i efterhand fattat att några av mina klasskompisar som åt macka med aromat på som enda lunch konsekvent nog inte bara var dryga utan faktiskt mycket möjligt hade en ätstörning. Vad hände med de på 80/90-talet? Ja, de i min klass orkade inte med skoldagen och blev mer utåtagerande och stämplade som jobbiga.

    Som med allt finns det ju olika nivåer. En del är bara kräsna, en del har faktiskt riktiga problem.

    Och jo, de jobbiga barnen fanns förr med. De blev stämplade som just jobbiga. Såna som mig, som hade respekt deluxe för vuxna, blev tystlåtna och vågade inte ta plats för att jag ville göra rätt. Det har också skapat problem som vuxen, att jag länge inte tog för mig istället.
  • Anonym (Larv)
    Anonym (Mx) skrev 2024-05-05 09:25:41 följande:
    Det är som att barn idag inte får ha tråkigt, bli ledsna, upprörda, uppleva motgångar och obehag. Kombinera detta med föräldrar som vill vara omtyckta av sina barn till den grad att dom drar sig för att sätta gränser, låter barnet styra, ställa och besluta i för stor utsträckning och till sist försöker undvika konfrontationer.
    Håller absolut inte med. Det här känns som något många bara häver ur sig utan att ha koll, något man säger för att det låter bra.

    Upplever att föräldrar i exakt lika att grad idag som förr jobbar med detta, eller inte. (På 80-90talet var det ju istället många barn som satt framför tv eller videospel eller som bara släpptes iväg till vänner hipp som happ för att inte engagera sig mer som föräldrar och ta konfrontationer.)
  • Anonym (Larv)
    Anonym (Julle) skrev 2024-05-05 18:37:19 följande:

    Varför skulle folk säga så bara för att det låter bra, på vilket sätt låter det bra att säga att dagens barn är ouppfostrade? 


    Mina åsikter om att det finns en slapp uppfostran idag baseras på mina vänner och bekantas berättelser från arbeten inom förskola och skola där de vittnar om en markant förändring där de upplever att en stor del av deras arbete börjar gå ut på att fostra barn istället för att lära dem det de är där för att lära sig. Jag ser också stora skillnader bland släktingars och vänners barn där uppfostran skiljer sig brutalt och vissa ungar i princip inte har några begränsningar och är bortskämda att jag helt ärligt kan känna mig obekväm i vissa sammanhang. En hundvalp får behandlas som en leksak utan att föräldrarna säger till, en unge får stå och skrika och gapa och störa utan att den får en tillsägelse och en annan får ta med sig hela godisskålen och slicka i sig halva bunken utan att någon markerar.

    Gissningsvis har vi för mycket på våra bord i dagens samhälle, med stigande stress, psykisk ohälsa och utmattningssyndrom orkar inte dagens föräldrar också uppfostra sina barn till beteenden som jag själv upplever som grundläggande.


    Det låter bra för att man själv då kan hävda att man är undantaget i föräldraväg och oja sig över alla andras förfall.

    Det du beskriver fanns även under min uppväxt på 80/90-tal. Då var förskolan också dagis med en annan nivå på krav på lärande. Minns också väl barn som slogs på raster på skolan.
  • Anonym (Larv)
    Anonym (Julle) skrev 2024-05-05 18:26:19 följande:
    Att uppfostra barn till att t.ex. vara artiga och tacksamma är inte samma sak som att köra över barnen och inte lyssna på dom. Känns som att många här sätter likamedtecken mellan uppfostran och barnmmisshandel? Liksom va? Det vi andra pratar om är att fostra sina barn, sätta gränser så att dom inte bli bortskämda snorungar som är otrevliga och ballar ur så fort dom inte får som dom vill. Vi pratar inte om barnmisshandel.
    Ja? Det gör folk även idag. Bortskämda snorungar och artiga mönsterbarn, och alla nivåer däremellan fanns även förr.
  • Anonym (Larv)
    Anonym (Mx) skrev 2024-05-05 16:25:49 följande:
    Det går inte ens att jämföra uppfostran på 80-talet med dagens uppfostran.
    Nä. Då fanns inga mobiler, barnen sprang runt hos varann och föräldrarna fick ringa varann med landlinan. Videospel spelade man ofta, om nån fått ett nytt hängde man där. 
    Nån av mina vänner var man inte hos för hens pappa var lite våldsam. Mobbing var utbrett, man kallade varann ord som idag vore otänkbara.

    Var tid har sina saker.
  • Anonym (Larv)
    Anonym (Julle) skrev 2024-05-05 21:36:27 följande:

    Ja, det är klart att det alltid funnits ungar i olika former och med olika uppförande. Det har alltid funnits ADHD och diverse NpF-diagnoser. Att du hade klasskompisar som bråkade på rasterna eller var otrevliga på 80/90-talet och ser det som att ungar alltid har varit likadana tar inte bort lärares och förskolelärare som arbetat i branschen långt längre än du levt upplevelser av att barnens attityder och beteenden förändrats.


    Självklart förändras beteenden och attityder över tid. Självklart förändras föräldrars uppfostran och inställningen till barn över tid. Självklart förändras samhället över tid. I mina öron låter det konstigare att barn uppvuxna på 1940-talet skulle ha samma attityder och beteenden som barn  uppvuxna på 2020-talet. 


    Jag har föräldrar som arbetat som förskollärare och lärare  och säger samma sak som jag. 

    De specifika sakerna ändras, men att det skulle blivit ett sånt bedrövligt skifte till det sämre som lyfts i tråden håller jag inte med om.
  • Anonym (Larv)
    Karl Alexander skrev 2024-05-06 11:20:40 följande:

    Varför? För att föräldrar sedan 00-talet har låtit skola och internet uppfostra barnen, medan de själva sluppit tjatet och konflikterna som en riktig uppfostran innebär.


    Nej 
  • Anonym (Larv)
    Anonym (AB) skrev 2024-05-06 13:52:47 följande:
    Ja. Det kan hända att du är ett enskilt undantag, men det gäller fortfarande för en stor del av dagens föräldrar.
    Nej. Inte mer än förr. 
    Om du inte med uppfostran menar att barn agades, inte skulle höras och lyda absolut. 

    Eller vad för epok av excellent föräldraskap är det du jämför emot? När barn sattes framför tv som barnvakt? När man släppte ut barnen lite vind för våg?
Svar på tråden Varför är många barn så ouppfostrade?