Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    www.svt.se/nyheter/inrikes/zelenskyjs-pa-plats-i-sverige

    Zelenskyj i Sverige - har skrivit nytt avtal om Stridsfordon 90

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på plats i Sverige. Ett nytt avtal om att gemensamt producera svenska Stridsfordon 90 på plats i Ukraina har upprättats under dagen.

    - Det är så viktigt för oss, säger Zelenskyj vid en pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M).

  • K Markatta

    Mer:

    www.expressen.se/nyheter/kristersson-sveriges-storsta-stod-nagonsin/

    Kristersson: Sveriges största stöd någonsin

    ...

    Under presskonferensen presenterade den svenska statsministern två nyheter.

    Kristersson berättade att ett nytt avtal har signerats med Ukraina, för att utöka samarbetet när det gäller produktion och träning av stridsfordon 90.

    ...

    Kristersson presenterade även att regeringen i juli antog en femårig strategi som kommer gå till att stötta och bygga upp Ukraina. Strategin har ett värde på cirka 6 miljarder kronor.

    - Detta är Sveriges största bilaterala stöd någonsin, sa Kristersson.

  • K Markatta

    Då verkar regeringsförhandlingarna i Slovakien vara klara:

    omni.se/slovakiska-partier-overens-ryssvanlig-regering-nara/a/5BKjje

    Det blir en Putinvänlig koalitionsregering bestående av de båda socialdemokratiska partierna Smer och Hlas samt ett hårdfört nationalistparti.

    Hur reagerar exempelvis svenska S på beskedet? Jobbar de för att varken Smer eller Hlas ska vara medlemmar i den europeiska socialdemokratiska partigruppen?

  • K Markatta

    omni.se/expert-ryssland-spar-pa-overvaldigande-sverigehat/a/9zwlXq

    Expert: Ryssland spär på överväldigande Sverigehat

    Ryssland utnyttjar och underblåser en våg av islamistisk propaganda mot Sverige. Det säger generaldirektören på Myndigheten för psykologiskt försvar Magnus Hjort till The Times. Syftet tros vara att destabilisera Sverige under Natoprocessen.

    - Ryssland försöker använda ett narrativ om islamofobi i Sverige, och att vi gömmer oss bakom yttrandefriheten, säger Hjort.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2023-10-21 12:48:18 följande:

    Är det bara jag som anser att det är oseriöst av Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin att sprida fake news på Twitter/X?

    x.com/CarlOskar/status/1715646596929466430


    Du "glömde" citera resten av inlägget:

    "Detta är en del av det som ligger framför oss i informationsdomänen. Påverkansoperationernas förmåga och verkshöjd riskerar öka lavinartat med disruptiva teknikskiften.

    Redan utan detta visar oss den senaste veckan behovet av en omfattande självransakan när det kommer till spridande av oriktiga narrativ och falska nyheter som sprids som en uppenbar del av informationskriget.

    Judar runt om i världen har den senaste veckan som en konsekvens av detta utsatts för veritabla hatkampanjer, påhopp och hot. Trots detta kommuniceras nu dementierna inte alls med samma volym och kraft som den initiala kommunikationen. Ansvaret för samhällets robusthet och motståndskraft i informationsdomänen åvilar oss alla.

    Förtydligande för att undvika aktiva missförstånd: Syftet med inlägget är inte att ge uppmärksamhet åt avsändaren som är mycket kontroversiell, utan att påvisa de verktyg som denna typ av aktörer kommer att använda sig av i framtiden."

    Det som var fel var det citerade påståendet att det skulle vara just Unreal Engine 5 som använts för att skapa filmen och det är upphovsmannen som klagat.
  • K Markatta

    Lite bakgrundsinformation:

    sv.wikipedia.org/wiki/Stina_Oscarson

    Stina Oscarson har blivit uppmärksammad för sitt politiska samhällsengagemang, inte minst i kulturdebatten. Den av henne initierade "alternativa kulturutredningen", Skuggutredningen 2008, fick stor uppmärksamhet i den svenska kulturpolitiska debatten och lyftes även av den socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt i hans installationstal 2011 om en hotande samhällsutveckling med "människor som vet priset på allt men inte värdet av något" (ett citat från Oscar Wilde). 2010 gav hon ut boken Att vara eller vara en vara - visioner om en annan kulturpolitik. Inför valet 2014 skrev hon på uppdrag av tankesmedjan Katalys Handbok för en ny  kulturminister.

    Hösten 2014 var hon konstnärlig ledare för Arbetarnas bildningsförbunds landsomfattande verksamhet Socialistiskt forum med målet att främja återinförandet av kulturen i arbetarrörelsens verksamhetsgrund.

    Stina Oscarson har varit krönikör på Dagens Nyheter, ETC och Svenska Dagbladet. Hon har även skrivit för bland annat Mittmedia, Aftonbladet, Syre, Ordfront och Arena.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2023-11-08 07:11:42 följande:

    För en Putin-kramare  finns bara ett parti att rösta på..


    Mer information här:

    omni.se/darfor-rostade-jag-pa-sd-ett-alternativ-behovdes/a/bg1wol

    Sammanfattat går det ut på att SD enligt dramatikern "på ett mycket effektivt sätt kidnappat nästintill alla möjligheter att formulera en alternativ politik". Oscarson nådde en slutsats: att S måste förlora makten för att ett alternativ till SD skulle kunna ta form.

    Visserligen tycker Oscarson att Tidöavtalet är "sämsta tänkbara konstruktion" men hon slår samtidigt fast att det nu är tydligare att idéerna kommer från SD.

    Oscarson konstaterar att hon "måste leva till nästa val" eftersom hon inte kan leva med att den sista röst hon lade var på SD.

    Så... vad tror Bill att den putinvänliga och vänstersinnade dramatikern röstar på i nästa val?
    V?
    S?
  • K Markatta

    omni.se/uppgifter-danmark-ska-blockera-rysk-olja/a/ongJrR

    Uppgifter: Danmark ska blockera rysk olja

    EU kan ha planer på att göra Danmark ansvarigt för att inspektera och stoppa ryska oljetransporter som försöker passera danskt territorialvatten med olja som säljs över G7:s pristak på 60 dollar per fat. Det skriver Financial Times, som hänvisar till källor inom EU med insyn.

    Runt 60 procent av Rysslands totala oljeexport lämnar landet via Östersjön och det danska sundet.

    - Diskussionerna verkar cirkulera kring att göra livet mer komplicerat för Ryssland och köparna av dess olja, säger Henning Gloystein på konsultbolaget Eurasia Group till tidningen.

  • K Markatta

    Rysk agent i Europaparlamentet avslöjad:

    www.expressen.se/nyheter/varlden/harda-kritiken-mot-mp-efter-tatjana-zdanoka-avslojandet/

    Hårda kritiken mot MP efter Tatjana Zdanoka-avslöjandet

    Efter avslöjandet att EU-parlamentarikern Tatjana Zdanoka under lång tid var agent för Ryssland, riktar Liberalerna hård kritik mot Miljöpartiet som delat grupp med den lettiska politikern.

    - Det är ofattbart att Den gröna gruppen och Miljöpartiet har låtit detta ske, naiviteten inför Putin har fått ett ansikte, anser Karin Karlsbro.

  • K Markatta
    Rataxes skrev 2024-05-06 08:04:10 följande:

    Vilken slump att det handlar om en "fredsforskare" från grönvänstern...


    Ordförande för vatnikföreningen är för övrigt den gurgelmumlande korvfadern.

    Bild


    Uppföljning:

    www.expressen.se/nyheter/varlden/stefan-lofvens-styrelsekollega-skapade-rysk-paverkansoperation/

    Stefan Löfvens styrelsekollega skapade rysk påverkansoperation

    En ledamot i styrelsen för det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri var med och skapade den ryska påverkansoperation som skulle lura svenska forskare att sprida anti-Nato budskap - kan Expressen avslöja.

    Feodor Voitolovsky från Ryssland utnämndes av Stefan Löfvens regering trots hans välkända roll som rådgivare till det ryska säkerhetsrådet.

    Först i höstas sparkades han från styrelsen.
  • K Markatta

    www.svt.se/nyheter/inrikes/nytt-stodpaket-till-ukraina-storsta-hittills

    Nytt stödpaket till Ukraina - största hittills

    Regeringen och Sverigedemokraterna vill stärka Ukrainas luftförsvar genom ett nytt stödpaket värt drygt 13,3 miljarder kronor. Det är det största svenska paketet till Ukraina hittills.

    - Det består av utrustning som står högst upp på Ukrainas prioriteringslista. Det handlar om luftförsvaret som stärks med två flygplan ASC 890, artilleriammunition och bepansrade fordon, säger vice statsminister Ebba Busch (KD).

    Enligt regeringen ger planen Ukraina en helt ny förmåga till luftburen radarspaning och stridsledning mot mål i luften och till sjöss och att förmågan att bekämpa mål på långa avstånd förstärks.

    Att det är ASC 890, och inte Jas Gripen, som skickas beror på att det kompletterar och förstärker de utlovade donationerna av amerikanska stridsflyget F-16 från flera länder.

Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa