• EpicF

    Jag saknar bröd

    Anonym (Blä) skrev 2024-05-05 23:27:58 följande:
    Alltså, de är fortfarande osäkra men de har gått från "vi vet inte vilken typ" till "det är förmodligen typ 1". Det verkar osäkert om jag har egen insulinproduktion. 

    Jag vet ingenting om insulinresistens, det är inget de tagit upp. Till exempel, du skriver på slutet om metformin, vilket jag är lite undrande över varför jag inte fått för jag har hört talas om det och förstått att nästan alla med typ 2 får det. Men jag vet som sagt inte så mycket om det.

    Sömnbrist, ja du... Jag sover väldigt ojämnt. Det kan säkert bidra i så fall.

    Jag mäter blodsockret två timmar efter måltid och ser mycket tydligt att måltider då jag äter 0 eller nästan0 kolhydrater, då börjar/fortsätter blodsockret att sjunka även om det blir mycket protein. Eller kanske ska säga mycket kött. Det är ju möjligt att blodsockret höjs initialt, det vet jag inte. Kolhydrater, mer än ca 10, då höjs blodsockret även med insulin och är högt 2 timmar senare. 

    På en dag äter jag vanligtvis en "frukost" på ägg av något slag, något köttpålägg eller ost, smör eller majonnäs och något grönt typ gurka eller spenat. Sedan äter jag "middag" ofta bestående av kött eller kyckling, någon slags sås och eventuellt lite broccoli, blomkål eller gurka. Ibland fisk. Blir jag hungrig igen innan kl 22 tar jag en näve jordnötter, ca 30 gram, och ev en ruta mörk choklad. Den enda "färdigmat" jag köper är kall sås, mörk choklad och majonnäs. Då och då ett paket kryddig korv. Som jag kommer på, jag kanske har glömt något.

    Att gå sänker mitt blodsocker också ganska mycket. Jag tror att det beror på var det låg, jag har gått från 12,5 till 11,9 på 10 minuter men jag har också gått från 17,1 till 13,5 på 20 minuter, vilket är matte som inte stämmer överens.

    Tack för att du delar med dig av din kunskap. Det värmer.
    Det är vanligt att typ 2 diabetes får metformin först, men man kan även få insulin med en gång. Utifrån det du skriver så verkar det som att du har insulinresistens och då måste du upp i relativt hög dosering för att få ner blodsockret. 

    Man kan ha insulinresistens även med typ 1 och det är också hyfsat vanligt att man även har en liten insulinproduktion själv i början. 

    Jag har dia typ 1 (har haft det i mer än 30 år) och hade I början en liten egenproduktion av insulin men hade ändå relativt höga doser med insulin. Och även nu har jag högre doser med insulin i perioder av sömnbrist, infektioner etc. Har dock pump idag så kan dosera lite enklare än med sprutor. 

    Men du ska inte vara rädd att experimentera med insulinmängden du tar. Det kan ta månader att få ställt in rätt dosering. 

    Har du fått någon grunddosering du tar idag? På långtidsverkande och kortidsverkande? 
  • EpicF
    Anonym (Blä) skrev 2024-05-06 17:08:28 följande:
    Tack för all information du skrev. Ursäkta att jag klippt ner ditt inlägg.

    Det är så himla olika. Det verkar inte finnas någon rim och reson. Men jag har inte skrivit upp något direkt så vissa orsaker då att säga är gissningar. Här är tre olika dagar :

    21 April:
    På morgonen: 16.2
    2 timmar efter första måltid/lunch: 12.8
    2 timmar efter middag/före sova: 10.9

    26 April
    På morgonen: 12.3
    2 timmar senare, gissar att jag kollade av nyfikenhet förd lunch: 12
    2 timmar efter lunch: 11.8
    2 timmar efter middag: 17.4
    Före sova: 13.9
    När jag ser dessa siffror vet jag varför blodsockret var så högt efter middagen. Jag åt en färdig fiskgratäng med potatismos. 

    1 Maj:
    På morgonen: 17.2
    2 timmar efter första måltid: 13.1
    Två timmar efter middag: 11.5
    Två timmar senare: 12.1
    Ytterligare ca 1 timme senare: 12.9
    Ytterligare 1 timme senare: 12.1
    Jag vet inte på rak arm varför jag mätte så. 

    Idag har jag bara mätt en gång, före lunch, då var det 13.4.jag ska gå och mäta igen nu. 
    En fråga, hur mäter du blodsockret? 
    Har du sensor som mäter hela tiden eller sticker du fig själv i fingret?

    Om du sticker dig själv, är du noggrann med att tvätta händerna/sprita fingre innan? Inte ta det personligen men många glömmer att tvätta händerna/sprita fingret och får då fel värden (jag har själv gjort det innan jag fick sensor).
    Man kan ha osynligt smuts från ex frukt, mat etc som gör att blodsocker visar högre än vad de egentligen är. Bara en tanke eftersom du verkar ha svårt att få ner blodsockret. Behöver dock inte bero på det utan kan bero på att du har för lite dosering av insulin. 
  • EpicF
    Anonym (Blä) skrev 2024-05-07 01:21:23 följande:

    9.4 före middag pm jag minns rätt. Tog 12 enheter snabbverkande, åt 2 potatisar, 1 dl lohilo glass och 4 fingrar. 2 timmar senare, blodsocker 14.4.

    Jag ger upp. 


    Du ska inte ge upp. Det tar tid att få ordning på blodsockret och få rätt dosering av insulin.
  • EpicF
    Anonym (Blä) skrev 2024-05-08 00:28:14 följande:
    Tack till dig också att du skriver. Jag ska försöka svara alla dina inlägg utan att citera de långa. Om jag missar något ber jag om ursäkt och du kan fråga igen. 

    Jag har själv funderat på metformin men det har inte kommit upp än. Min diagnos zhur jag fick den och saker runt om är lite rörigt men de gick direkt på insulin. 

    Grunddosering jag fått order om är 34 enheter långtidsverkande och 4-8 snabbverkande om jag äter en måltid med kolhydrater. Jag hittade aven en tumregel online, jag tror på NHS hemsida, om 10 g kolhydrater=1 enhet snabbverkande, som jag har testat 3 gånger. Det e svårt för mig att säga om det gjorde någon skillnad. 

    Jag mäter med stick i fingret. Jag är nästan kanske lite för noga med att Tvätta händerna före, jag tvättar till och med även om jag kommer direkt från att ha varit på toa och tvättat händerna där. De frågade om jag ville ha sensor men jag avböjde då jag är extremt känslig för saker som sitter fast på kroppen. Jag kan liksom inte slappna av. Att ligga på sjukhus med i och slangar och portar hit och dit är för mig en prövning i sömlöshet och konstant hög stress. Så det blir stick. 
    Låter som att 34 E är Insulatard (om det är den långtidsverkande du har) är alldeles för lite. Och även 4-8 E NovoRapid verkar vara för lite. 

    För mig underlättade det väldigt med sensor och pump, men jag har haft dia typ 1 över 30 år och sensor och pumt i runt 15 år så har vant mig. 
  • EpicF
    Anonym (Blä) skrev 2024-05-08 00:36:47 följande:

    En annan tanke jag tänker slänga ut. 

    Jag mäter blodsockret efter 2 timmar för att det var det sköterskan sa på mitt andra möte,vilket var bra då jag innan inte visste när jag skulle mäta. Men sen har jag börjat fundera då jag har en app som säger att blodsockret börjar gå ner först efter 2 timmar och stabiliseras först efter 4 timmar. Även (diabetes) oven var inne på det. Jag kanske borde mäta senare? Efter 3-4 timmar?

    Jag ska fråga sköterskan om det nästa gång vi träffas, men känns bra att ha tankar på pränt.


    Du kan alltid mäta både efter två timmar och efter 3-4 timmar. 
Svar på tråden Jag saknar bröd