Anonym (Blä) skrev 2024-05-06 17:08:28 följande:
Tack för all information du skrev. Ursäkta att jag klippt ner ditt inlägg.
Det är så himla olika. Det verkar inte finnas någon rim och reson. Men jag har inte skrivit upp något direkt så vissa orsaker då att säga är gissningar. Här är tre olika dagar :
21 April:
På morgonen: 16.2
2 timmar efter första måltid/lunch: 12.8
2 timmar efter middag/före sova: 10.9
26 April
På morgonen: 12.3
2 timmar senare, gissar att jag kollade av nyfikenhet förd lunch: 12
2 timmar efter lunch: 11.8
2 timmar efter middag: 17.4
Före sova: 13.9
När jag ser dessa siffror vet jag varför blodsockret var så högt efter middagen. Jag åt en färdig fiskgratäng med potatismos.
1 Maj:
På morgonen: 17.2
2 timmar efter första måltid: 13.1
Två timmar efter middag: 11.5
Två timmar senare: 12.1
Ytterligare ca 1 timme senare: 12.9
Ytterligare 1 timme senare: 12.1
Jag vet inte på rak arm varför jag mätte så.
Idag har jag bara mätt en gång, före lunch, då var det 13.4.jag ska gå och mäta igen nu.
Det är bra att mäta gör att förstå hur kroppen fungerar , om du inte har någon egen insulinproduktion kvar alls är det väl? nödvändigt att mäta för att veta hur mycket insulin du ska ta i förhållande till maten du äter.
Jag mätte väldigt mycket - sjukvården klagade - första 18 månaderna för att fatta hur olika mat och olika aktiviteter påverkade blodsockret. På den tiden krävdes det kanske 45 minuters mer än rask promenad för att få ner blodsockret till 6-6.5 och i början räckte inte 90 minuter för att komma under 11 efter att ha ätit. Om jag inte åt någonting alls på 18 timmar sjönk blodsockret till 5.5 ungefär. Jag hade och har väl fortfarande en stor insulinresistens. Jag kollade privat min insulinproduktion med ett blodprov bara, det var på morgonen efter nattfasta normala nivåer av insulin, så jag har inte förstört min kropps insulproduktion helt, just nu i alla fall.
Med omläggning av kosten, räknande av kolhydrater och regelbunden aktivitet som utmattar de stora muskelgrupperna har det gjort stor skillnad. Blodsockernivån på morgonen sätter nivån för dagen. Så om jag inte äter någonting efter 8 på kvällen sjunker blodsockret tillräckligt mycket under kvällen och första halvan av natten så att det inte är högre än 5-6 på morgonen efter att kroppen startat med nattens produktion av blodsocker för att väcka kroppen på morgonen.
Med typ 1 har du troligen fått andra gränser eftersom man inte vill råka ut för mycket låga och farliga blodsockernivåer under natten.
Att äta tidigare på kvällen än du gör kan göra att blodsockret är lägre till natten och inte stiger till de höga nivåer du har på morgonen. Men prata med diabetessköterska och dietist, hitta inte på någonting som utsätter dig för risker.
Har du någon egen insulinproduktion kvar?